Häftet Räkning till huset Justitia 
Baksidan. Under fotot är början på en av texterna:

”för trälar var humor omänskliga gärningar” – ”för trälar var mänskliga gärningar spegelbilder” - så klär människoanden av karlarna i mörka kläder i HUSET KLARA vid regeringsgatan - i 3 timmar dansade de tills de var avklädda

 
 
Innehållet av Robert Jäppinens affisch från 1969, tillrättalagt av Torger Berstad.


Ett 28 sidors häfte presenterande Roberts affisch från 1969.
Jag har skannat in affischen så att det finns snygga bilder hela vägen. All text är renskriven så den finns intill bildsidorna.
Boken kan köpas på Books on Demand, där jag fått den gjort,  Bokus, Adlibris och CDON. Pris från 101:-

Baksidestexten:

Robert vigde livet åt att kämpa för fred. Hans ”aktioner”/happenings var led i en hemlig forskning i människan. Från hemsidelänken Forskningsmetod:

- jag var under skinnet på folk gång på gång - speciellt på polisstationer och i domstolar - offentliga sammanhang - (Klädnader för tre år var sydda i förväg -66 och -67 (förberedelsetiden)
- Under ett år var jag överbefälhavare över en osynlig armé - klädd i ’kamouflagedräkter’, med mönster i batik - orange, rött och blått (för att synas i andra ändan av gatan - samtidigt som jag var osynlig [...]
- Året därpå; från 2:a december -68 till den 2:a december -69 var kungen och hovnarrens tid - klädnaderna varierade mellan kungliga och hovnarrens - tillståndet från kungen till hovnarren växlade vid behov på sekunden (samtal och svar på gator och torg)
- Från den 2:a december -69 till den 2:a december -70: bondpojkens tid...
”- jag förgyller gator och skall köpa kronor med gatstenar sa kung Robert - därefter tar han upp stenen ur kassen och visar ’Årets bild’”

 


Här är innehållet med några länkar till det som också finns i boken Robert Jäppinens texter. (Allt på affischen finns inte där.)

Förord med länken Forskningsmetod från Roberts hemsida.
Inledning. - ”Den siste såningsmannen”
Dialoger ur texter nerskrivna natten 8/12 23:30 - 9/12 9:00 1968.
Historien om en gatsten.
Brev om mötet vid rådhusrätten 6/6 1969, och räkning.
”Värdebrevet från Marianne.”

Appendix
Dennis den nyfikne och Robert den rike på GYLLENE AVENYN.
”Samlevnadsfrågorna”. GT:s artikel om normalitet 2/3 1969.
Texter och brev om Roberts verksamhet i Stockholm och Göteborg.


 

Vertikalt på affischens vänstra kant står det:
 

ETT SÄTT - att bli rikare - Ett sätt för var OCH en - Att inneha VÄRDE - innehållet - värdepappret - första boken - värderat av kung robert
Robert har gjort en variant av affischen med bara den gröna skriften, som jag också använt.
 

Ur boken:
Robert har lämnat affischen till Kungliga biblioteket. Han har alltid sagt att den där är registrerat som bok. Det kommer inte upp något när man söker på Regina, så om den är registrerat så är den det i varje fall inte som bok. Därför känns det självklart rätt att den nu blir det.
 

 
Vad var det provocerande Robert hade gjort den gång? Inget annat än att på gatan dela ut bjudningar till fest i "kungakläderna". Som han skrivit på en gallerilapp jag tagit med: Inför rätten för sin klädnads skull. Det blev ingen rättegång, för det fanns ju ingen verklig anklagelsepunkt. (Beskrivet i brevet om mötet vid rådhusrätten.)
Robert har värderat vad som kom ur detta.

Se också presentationen av boken på outofthisworld.desin. Där finns affischen och bilder större, och mera av innehållet.
 

 


©Torger Berstad | www.lanterna.nu