Boktips: John O'Donohue's bestseller Anam Cara: Spiritual Wisdom from the Celtic World

 
13/2 -17: Jag har nyss läst klar John O'Donohues bok, Anam Cara. John O'Donohue var präst, filosof, författare och poet, och boken är full av livsvisdom. Det känns som bland det viktigaste jag överhuvudtaget läst, och jag kommer läsa om det framöver.

I Anam Cara finns tangeringar till hemsidan t.ex. i sista kapitlet, som handlar om döden. Han skriver i avsnittet Death as The Root of Fear om rollspelande:
Other people are afraid of being themselves. They play a continual game, fashioning a careful persona which they think the world will accept or admire. Even when they are in their solitude they remain afraid of meeting themselves. One of the most sacred duties of one's destiny is the duty to be yourself.

Ett "lanternecitat" ur kapitlet Solitude is Luminous: There is a lantern in the soal which makes your solitude luminous.

Han skriver inte bara utifrån kelterna, utan det är fullt av jämförelser och citat från olika religioner, filosofer, författare och konstnärer.

 


"One of the huge confusions in our times is to mistake glamour for beauty."
"I feel that there's an evacuation of interiority going on in our times."


Hela intervjun.
   
29:25: "God is only our name for it." 

Om hur introverthet inte är i fas med den moderna världen talar också Carl Gustav Jung. (YouTube-video som tagits bort nu.) Jag har inte läst Jung, men det han talar om drömmar och drömterapi stämmer med hur jag har för vana att skriva ner och härleda referenser till mina
drömmar, sedan 90-talet. I mitt ritblock kopplas sakerständigt undermedvetet sedan jag tecknar och skriver intuitivt vad som än faller mig in eller, oftast, planlöst. Detaljen över är ett exempel. Jag har omedvetet ritat Roberts "världsflagga" i en ram, samma dag som jag jobbade på stycket om den i boken med hans texter.
Se
Out of This World - Teckningar, drömmar, det undermedvetna
I Bibeln finns drömmar och syner som tolkas.
En av sakerna jag gillade med TV-serien
Familjen Shtisel var att sådant användes i berättandet.
John O'Donohue skriver också om det undermedvetna, och han nämner att det i Talmud står att om man inte uppmärksammar en dröm, så är det som att inte läsa ett brev sänt till en själv.
Han säger det i videon överst t.h. Jag har tagit med det i förordet till
Som att wallraffa i det undermedvetna.

 

 

Torger Berstad | www.lanterna.nu