Från länken Mig + Annat
 
Flerkulturell bakgrund, kultur och konst.

Jag tycker det är intressant att jag har flerkulturell bakgrund. Min farmor var från Finnskogen. (Av släkten Räsänen. Den konstnärliga ådran kommer därifrån. Se nederst!)
Min mor var från Sudettyskland, så jag har även tjeckisk släkt längre bakåt.
Berstad är en plats på västkusten av Norge. (Ett 'bart ställe'.)

Jag gillar kulturell omväxling, i musik och allmänt.
Det finns lite musik från mellanöstern i spellistan på Mig-länken. Jag upptäckte att jag gillar musik därifrån genom en turkisk musikkanal (som jag fann via Leonard Cohen).
Dessutom ledde det till att jag köpte en äkta grekisk bouzouki med fantastisk klang.

Mugg och t-tröja i min webbutik.

Se en innehållspunkt i boken Out of This World:
Underbar önskedröm återknytande till drömsemesterresa som barn.

 

 
 


                  Från då Trump valdes.
 
 
Finnskogen - Räsänen (Stavning?)

Jag vet att farmor var av den släkten från en gång i barndomen då vi var hos henne och farfar. Vi tittade på backhoppning på tv, och det var en finsk Räsänen som var bäst. Hon berättade det då. Jag vet inte om det var något hon hittade på för att jag skulle imponeras och minnas det, men hon sa att denne Räsänen hade slagits med en björn.
Jag har läst om en Räsänen som på 1600-talet var den första att korsa gränsen till Norge.
Jag har en bok med norska bildkonstnärer. Då jag gjorde teckningen bredvid hade jag bläddrat i den, så det är något av Theodor Kittelsens troll och övernaturliga väsen som kommit in i huvudet.
Av norska konstnärer har Edvard Munch influerat mig mest. Jag identifierar mig med konstnärer som utgår mycket från egen smärta, som t.ex. även Frida Kahlo. Hos henne identifierar jag mig också med anknytningen till naturen.

Teckningar

 


© Torger Berstad | www.lanterna.nu