Om mig, och annat      Aktuellt

Jag är född 1965 och uppvuxen i kuststaden Fredrikstad i Norge. Jag kom till Värmland 1987 och bor nu i Karlstad.
Bland fina minnen från Norge är sommarstugan vi hade. Kring då jag var fjorton fick jag en Laserjolle, så jag har fantastiska minnen av segling. Min far hade också en stor båt.
Min mor var tysk och min far norsk. Han var tandläkare. Traditionen att "gå på tur" finns båda i Norge och Tyskland, och jag var mycket i naturen. Även i scouterna.
Det konstnärliga tror jag att jag fått från min farmor. (Lite mera om det.) Jag gjorde tidigt allt möjligt kreativt och började teckna av veteranbilar, djur och natur m.m.
I skolan var jag tyst och lydig, och fick höga betyg. Som jag hört andra med autism säga, har det varit hur jag presterade så bra som gjort att man inte förstått att jag egentligen hade problem.
Jag gillade matematik och har haft lätt för språk. Annars har jag mest haft ett väldigt bra minne, så jag kunnat memorera inför lektioner och prov.
Jag gick sen den naturvetenskapliga linjen på gymnasiet och  fick höga slutbetyg. Så långt hade jag bara gjort det alla ville och förväntade.
Då det nu var dags att besluta vad jag skulle göra i livet valde jag det som betytt något för mig sedan uppväxten, och avbröt det naturvetenskapliga. (Som mytologiprofessorn Joseph Campbell rekommenderade: Follow your bliss.) Jag gick först en ettårig estetisk gymnasielinje. Hur mina föräldrar ogillade detta är absolut en orsak till att jag "på dagen" hamnade i kris. (Jag bodde med morsan, som försökte få mig ge upp det.) Året efter kom jag in på konstfack i Oslo. Grafisk linje först, sedan måleri.
Jag var essentiellt inte rustat att klara av vuxenlivet sedan jag har Aspergers syndrom. Jag var verkligen helt vilse. Pga. psykiska problem slutade jag efter ett och ett halvt år.
Jag bodde med en engelsk flickvän i Oslo, men hanterade det inte och utnyttjades. (Jag har utnyttjats av folk hela livet, vilket är vanligt för människor med AS.) Jag tror jag skulle ha gått kvar om inte för hur engelskan förvärrade krisen, men jag skulle nog knappast ha klarat leva som konstnär/grafiker sen. Något stöd eller en mentor hade behövts.
Under den värsta krisen 1987, som det inte fungerade att tala med någon hemma om, fick jag förtroende för Robert Jäppinen, som jag av en slump mött tio minuter på konstfack. Jag flyttade till Ransäter 1987. Man kan säga att Robert räddade mig ur den värsta krisen. Han är den ende som försökt förstå mig. Jag har talat med honom om mina problem under åren fram tills han gick bort 2006. Samma år fick jag min Aspergerdiagnos. Det är inte mitt psyke som är huvudproblemet längre.
Robert är den ende som varit rak och inte trott overkligheter om mig. Vi hade daglig kontakt. (Nog mera än vad som var nyttigt, för att bli självständig.) Han såg vad jag gick igenom och ville hjälpa. Huvudsakligen genom allt osant som genom åren skrivits om honom, har folk overkliga bilder av Robert. (Det finns även mycket vilseledande saker om honom på nätet.) Det har bidragit till alla overkliga bilder av mig.
Jag har blivit isolerad och kan inte göra något åt att det finns lögner om mig. (Det lever sitt eget liv.) En är att jag skulle vara homosexuell. Man har trott (eller tror) att det varit en sån relation jag haft med Robert. Jag har bara varit kär i tjejer enda sedan barnskolan, men med AS har man svårigheter med detta. Bilder från Fredrikstad.   
Laserjollen. Släktbesök.
 

Se på min WordPress-sida:
Tidiga stigmabilder ("livsbilder). Krisen. Konstfack och Högskolan i Karlstad.

   

  


Lite om hur jag tecknar


 

Just upptäckt att det går fotografera med laptoppen. Helt omedveten om vad gitarren bakom mig gör.

1988 köpte jag hus i Ransäter och fick jobb på stålbruket i Munkfors. Jag var där ett och ett halvt år. Sen tog jag tjänstledigt och gick den biotekniska inriktningen på Skogsindustrilinjen på högskolan (nu universitet) i Karlstad. Jag klarade examen, men hade nu fått sömnproblem och hade för stora problem för att kunna få ett jobb, så jag arbetade ett och ett halvt år till på bruket, tills jag inte klarade av det längre, och fick  sjukskriva mig. Jag var sjukskriven tills jag kring 2000 fick förtidspension. Då hade jag flyttat till Karlstad och gick på den tvååriga folkhögskolelinjen Ord, Bild, Drama.
Det konstnärliga har jag hållit på med under alla år, och jag var medlem i Värmlands konstnärsförbund under några år. Mina då icke föreställande bilder fanns med på höstsalongen och andra utställningar. Jag hade också ofta med mina grejer på Roberts utställningar. Han ville alltid låta mig vara delaktig i det han gjorde.
Nu gör jag små pennteckningar som jag tar in i mina böcker. Jag har inga andra ambitioner längre, utan det passar mig bättre så.
Allt möjligt jag gjort under åren - som t.ex. att köpa hus - har jag bara kunnat göra förde Robert förmått mig till det. Man kan behöva någon sorts mentor när man har Aspergers syndrom, och det är en sån roll han haft. (Samtidigt hade han några egenskaper som blir väldigt fel för någon med autism, som oordning. Alla råd han gett har heller inte varit bra.) Det var Robert som tyckte att jag skulle göra en bok då jag började skriva självterapeutiska dikter 1997.

Jag håller på med mina böcker, hemsidan eller andra kreativa saker varje dag. Jag har inte möjlighet ta mig ut i naturen längre, sedan jag ådragit mig motions- och överansträngningsskador från 1999, och inte får vård för det. Jag har alltid varit överaktiv, och har flytt min ångest in i frenetisk motion, och senare datorjobb.
Se Hälsoreferat 1999 - 2017, där jag även är inom mycket annat.
Sedan jag älskar naturen, och sedan jag har lite natur framför mig när jag tecknar (krukväxter), är det mycket grönska i mina teckningar.
På kvällen brukar jag tända stearinljus och lyssna på Cd-skivor. Jag tecknar ofta. (Dag som kväll.) Eller så kanske jag bläddrar i någon konstbok, löser sudoku eller läser.
 
Jag lyssnar mycket på musik och spelar själv några instrument. 
Så mycket mina handleder tål (för lite) spelar jag: gitarrer, en underbar äkta grekisk bouzouki, en keltisk bouzouki,  banjo, ukulelebanjo, mandolin och en buffalo drum. (Jag har också virveltrumma och cymbal.)
Att titta in i en musikaffär är för mig som att titta in i himmelriket, så då är det inte konstigt att min lägenhet snart ser ut som en musikaffär.

 

 


Jag är inte på facebook eller på andra sätt interaktiv på nätet.
Se min icke interaktiva YouTube-kanal.

Sedan jag är isolerad är det elementära saker jag inte har koll på, samtidigt som jag t.ex. kan göra en enkel hemsida som denna.
Mycket kan bli väldigt annorlunda och öppet för misstolkningar när man har autism och dessutom är isolerad. Jag har blivit isolerad förde alla (bekanta och professionella) föredragit att tro overkligheter om mig.
Läs om det nedanför: Oseddhet 
   
Jag har matat kajor sedan ca 2009. Över är några kajvänner jag haft.
Mera om kajorna.


   


Jag är kristen och läser sedan 2014 regelbundet evangelierna. (För 11:e gången nu.)
 
Johannes 6:63:
Det är anden som gör levande; köttet är till intet gagneligt. De ord som jag har talat till eder äro ande och äro liv.
 
Ur Johannes12:
Den som tror på mig, han tror inte på mig, utan på honom som sänt mig. Och den som ser mig, han ser honom som har sänt mig.


Lukas 17:20-21:
Tillfrågad av fariséerna om när Guds rike skulle komma svarade han: ”Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man kan se det med sina ögon. Ingen kan säga: 'Här är det, eller: Där är det.' Ty, se Guds rike är invärtes i eder.”

 

* En fotnot säger att det översatta "i eder" även kan betyda "mitt ibland eder".

Se bibelillustrationer.
Det finns mera om mig nedanför, på min sida om Aspergers syndrom och i böckerna.
Mycket av det som finns i de äldre böckerna är överhuvudtaget inte representativt för mig längre. Bl.a. tack vare Aspergerdiagnosen. Att äntligen förstå sig själv utifrån diagnosen är omvälvande. En "omdefiniering" av vem man är. Innan var jag en gåta för mig själv.

  
 

.

Kort på mig från 1998, naturbilder och om kajorna jag matar.
     

Jag tittar mest på Kunskapskanalen, Axess TV, tyska 3SAT och Mezzo.


 Jag ser ofta Mannen som talar med hundar. (Cesar Millan är en förebild för mig.)
Att jag väldigt länge dagligen såg ett avsnitt av den israelska serien Familjen Shtisel (där det finns många scener med karaktärers drömmar) påverkade att jag gjorde Out of This World.

Jag undviker nästan helt kriminalunderhållning. - Har nolltolerans för våldsförhärligande.
Annat som faller bort helt är all reality (undantaget Dog Whisperer), dokusåpor, lek- och tävlingsprogram, science fiction, fantasy, TV-spel (inte testat) och datorspel.


Filmer jag gillar. (8/11 -19)

De senaste böckerna jag köpt är en med delar av Gamla Testamentet med Marc Chagalls illustrationer; Shaun Tans Borttappad (har även Ankomsten); en bok med Frida Kahlos konst och två med Marc Chagalls konst och hans självbiografi.    
   

Jag gillar all möjligt olika musik och hittar ständigt nytt.

Jag är ett stort Frank Zappa-fan. Han har sagt att hans musik är "for people who have outgrown the ordinary". Också: "Music that makes your brain think." Intrikat musik med väldigt mycket humor.
Zappasida med musik och intervjuer.
 

 


I spellistan har det fallit sig så det blivit mest kvinnliga artister och upptäcktsfärd i musik från mellanöstern.
Jag vill inte dela allt jag gillar sedan jag psykas utifrån allt jag gör på hemsidan.
Jag är utsatt för dagliga i system satta psykningar, som jag dokumenterar och skriver om. Se Dokumentation av en masspsykos.

 
 
    

   
Jag löser en del sudoku och har gjort egna.

Sudokuvarianter. Bl.a. en Pi-sudokustege.

 

Cylindrisk sudoku

Veckad sudoku

Maratonvarianter


  
 

 
Mera kring Robert          

Se boken med Roberts texter.
Alla texter som han själv påpekat finns med.
Den enda helt sakliga boken där allt finns i sin helhet och utan lögner, som finns andra böcker.

Jag har dessutom gjort en sida med mera kring Robert, där jag skriver lite närmre om honom och vår relation.

 

Boktips och soundcloud-intervju: John O'Donohue's bestseller Anam Cara: Spiritual Wisdom from the Celtic World

Kråkfåglar är bland de intelligentare djuren som finns. Se mera om kajorna och flera fågelbilder!
I två, tre år har jag matat tre kajpar, Spjuverlingen var en av hanarna.
För närvarande matar jag två par. Den ena är en "Hoppelingkaja" - hoppar och fångar brödbiten i luften. (En annan Hoppelingen än den på länken. Det har funnits några.) Den andra är en Fineling. (Heller inte den första.)
På länken finns bara de tre tidigare paren.
Jag har blivit fågelälskare av att ha haft så mycket kajkontakt i många år.
       
 
                 


    
Från gamla hemsidan.

Förklaringen till att hemsidan har båda adressen lanterna-just.nu och lanterna.nu.

 

Aktuellt


 
Tidigare på denna sida, och "bloggposter"

2017 och 2018: Flerkulturell bakgrund, kultur och konst

25/2 och 13/11 -17: Om autism, kreativitet och känslighet

27/6 -17: Bibelupptäckter och en särskild bild

2017 - 2019: Bibeltankar. Bl.a. om att allt inte skall tolkas bokstavligt.

13/1 -18:
Låtsasintervju om Out of This World.

2018 - 2019: Föreläsningar, intervjuer och artiklar. (Från TED och annat.)
 
 I ramen januari


   

 


Min senaste bok heter Som att wallraffa i det undermedvetna.
I slutet av den finns teckningar utan förklaringar. Teckningen bredvid är det enda undantaget. Här är texten:

Teckningen på nästa sida är fran 29/2, fast jag har skuggat klart den forst efter sjukhusvistelsen i april. Under den har jag skrivit vad jag tror att undermedvetet kan ha påverkat. Helt säkert är att ett avsnitt av dokumentärserien Året i New Forest spelat in. Serien gick på Kunskapskanalen.
Figuren i hörnet skall dels ha kommit utifrån en bondgumma. Jag har också skrivit att det var om: ”Eken som skulle blomma på vintern och trolldom: Figur från 1600-talet ristat i träd:” [Jag har tecknat intrycket av trädristningen. Det ar linjer som kan påminna om huvudet och ”spetsglorian”.]
Det hade talats om att man kände en ”närvaro” i skogen. - Som någons ögon.
N
ågot annat från samma dag, som kan ha påverkat, var att jag hade sett ett tv-program om symboler och skämtat för mig själv om en finska där var nån sorts häxa. (På min farmors sida har jag finsk släkt fran Finnskogen.)
Jag hade ocks
å läst en nyhetsrubrik om att filmregissören Roman Polanski vunnit ett pris, men inte vågat komma och ta emot det sedan han varit rädd han kunde lynschas. Figuren som kommer ner har ett litet, spetsigt ansikte, lite som Polanskis, så det kan omedvetet ha kommit därifrån.
Jag lyssnade pa Stravinskys
Eldfågeln medan jag tecknade.
 
 
Se I ramen december -19, I ramen november -19, I ramen mars -19 och I ramen november -18.
 
Se på outofthisworld.design:

I ramen februari, mars och april.
I ramen november, december och januari
I ramen augusti, september och oktober 2019
I ramen Maj, Juni och Juli 2019
Teckning till möjligt EP-omslag
I ramen Februari, Mars och April 2019
I ramen November, December och Januari
I ramen Augusti, September och Oktober 2018


Lite om hur jag tecknar

 

Till sidtopp.
 ©Torger Berstad | www.lanterna.nu