Om mig, och annat      Aktuellt

Jag är född 1965 och uppvuxen i kuststaden Fredrikstad i Norge. Jag har bott i Värmland sedan 1987 och bor nu i Karlstad.
Jag har fina minnen från sommarstugan vi hade. Kring då jag var fjorton fick jag en Laserjolle, så jag har fantastiska minnen av segling. Min far hade också en stor båt.
Min mor var tysk och min far norsk. Han var tandläkare. Traditionen att "gå på tur" finns båda i Norge och Tyskland, och jag fick vara mycket i naturen.
Det konstnärliga har jag nog fått genom min farmor. (Lite mera om det.) Jag gjorde tidigt allt möjligt kreativt och började teckna av veteranbilar, djur och natur m.m.
I skolan var jag tyst och lydig, och fick höga betyg. Som jag hört andra med autism säga, så var det att jag presterade så bra som gjorde att man inte förstod att jag egentligen hade problem.
Jag gillade matematik och har haft lätt för språk. Annars har jag kanske mest haft ett väldigt bra minne, så jag kunnat memorera inför lektioner och prov.
Jag gick sen den naturvetenskapliga linjen på gymnasiet och  fick höga slutbetyg. Så långt gjorde jag bara det alla förväntade.
Då det nu var dags att besluta vad jag skulle göra i livet valde jag det som betydde något för mig, och avbröt det naturvetenskapliga. Jag gick först en ettårig estetisk gymnasielinje. Hur detta ogillades av mina föräldrar är absolut en orsak till att jag "på dagen" hamnade i kris. Året efter kom jag in på konstfack i Oslo. Grafisk linje först.
Jag var essentiellt inte rustat att klara av vuxenlivet sedan jag har Aspergers syndrom. Pga. psykiska problem slutade jag efter ett och ett halvt år.
Jag bodde med en engelsk flickvän i Oslo, men hanterade det inte och utnyttjades. (Jag har utnyttjats av folk hela livet. Det är vanligt för personer med AS.) Jag tror jag skulle kunnat gått kvar om inte för hur hon förvärrade krisen, fast jag skulle ändå inte klarat leva som konstnär/grafiker sen. En mentor hade behövts.
Jag har blivit isolerad och kan inte göra något åt att det finns lögner om mig i omlopp. (Det lever sitt eget liv.) En är att jag skulle vara homosexuell. Man har trott (tror) att det varit en sån relation jag haft med Robert Jäppinen. I Out of This World finns sidangivelser för drömmar om romantik och sex. Det finns bara "heterodrömmar".
Det finns gott om mera feminina heterosexuella män, och även kvinnor som föredrar såna (som jag t.ex. läst om Siouxsie Sue). Jag tycker att jag tilldras av kvinnor av dubbla skäl.
Under den värsta krisen -87, som det inte fungerade att tala med någon hemma om, fick jag förtroende för Robert Jäppinen, som jag av en slump mött tio minuter på konstfack. Jag flyttade till Ransäter 1987. Jag har talat med honom om mina problem under åren fram tills han gick bort 2006. Samma år fick jag min Aspergerdiagnos. Det är inte mitt psyke som jag har problem med nu länger.
Robert är den ende som varit rak och inte trott nedsättande overkligheter om mig. Vi hade daglig kontakt. (Nog mera än vad som var nyttigt, för att bli självständig.) Han såg vad jag gick igenom och ville hjälpa mig. I och med allt osant som genom åren skrivits om Robert, har alla overkliga bilder av honom. Det har starkt bidragit till alla overkliga bilder av mig. Bilder från Fredrikstad.


   
Laserjollen. Släktbesök.
 

Se på min WordPress-sida:
Tidiga stigmabilder ("livsbilder). Krisen. Konstfack och Högskolan i Karlstad.

Lite om hur jag tecknar


 

Just upptäckt att det går fotografera med laptoppen. Helt omedveten om vad gitarren bakom mig gör.


1988 köpte jag hus i Ransäter och fick jobb på stålbruket i Munkfors. Jag var där ett och ett halvt år. Sen tog jag tjänstledigt och gick den biotekniska inriktningen på Skogsindustrilinjen på högskolan (nu universitet) i Karlstad. (Hade det funnits en linje för matematik, och inte matematikekonomi, skulle jag ha valt det.) Jag klarade examen, men hade nu fått sömnproblem och hade för stora problem för att kunna få ett jobb, så jag arbetade ett och ett halvt år till på bruket, tills jag inte klarade av det längre, och fick  sjukskriva mig. Jag var sjukskriven tills jag kring 2000 fick förtidspension. Då hade jag flyttat till Karlstad och gick på den tvååriga folkhögskolelinjen Ord, Bild, Drama.
Det konstnärliga har jag hållit på med under alla år, och jag var medlem i Värmlands konstnärsförbund under några år. Jag hade ofta med mina grejer på Roberts utställningar.
Nu gör jag bara små pennteckningar som jag tar in i mina böcker. Jag har inga andra ambitioner längre, utan det passar mig bättre så.
Allt möjligt jag gjort under åren - som t.ex. att köpa hus - har jag bara kunnat göra förde Robert förmått mig till det. Man kan behöva någon sorts mentor när man har Aspergers syndrom, och det är en sån roll han haft. (Han hade några egenskaper som var väldigt fel för någon med autism.) Det var också han som tyckte att jag skulle göra en bok då jag började skriva självterapeutiska dikter 1997.

Jag håller på med mina böcker, hemsidan eller andra kreativa saker varje dag. Jag har inte möjlighet ta mig ut i naturen längre, sedan jag ådragit mig motions- och överansträngningsskador från 1999, och inte får vård för det. Jag har flytt min ångest in i motion, och senare datorjobb. Jag har alltid varit överaktiv.
Jag är inom även mycket annat här: Hälsoreferat 1999 - 2017
Att jag inte tar mig ut i naturen längre kompenserar jag med att ha många gröna växter. (P.S. Jag hade så många att det gav allergi, så att jag nu minskat min "inneträdgård".)
Sedan jag älskar naturen, och sedan jag har natur framför mig när jag tecknar, är det mycket grönska i mina teckningar. Jag tecknar ofta på kvällen, då jag brukar tända stearinljus och lyssna på Cd-skivor. Eller så kanske jag bläddrar i någon konstbok, löser sudoku eller läser. Undviker tv sent på kvällen.
 
Jag är intresserad av kultur och lyssnar mycket på all möjlig olika musik, och spelar själv några instrument. 
Så mycket mina handleder tål (för lite) spelar jag: gitarr, banjo, en keltisk och en underbar, ny grekisk bouzouki och bodhrán-trumma. (Handlederna klarar inte virveltrumman med cymbalen längre.)

    

Jag är inte på facebook eller på andra sätt interaktiv på nätet.
Se min icke interaktiva YouTube-kanal.

Sedan jag är isolerad är det elementära saker jag inte har koll på, samtidigt som jag t.ex. kan göra en enkel hemsida som denna.
Mycket kan bli väldigt annorlunda och öppet för misstolkningar när man har autism och dessutom är isolerad. Jag har blivit isolerad förde alla (bekanta och professionella) föredragit att tro overkligheter om mig.
Läs om det nedanför: Oseddhet
Jag har matat kajor sedan ca 2009. Över är några kajvänner jag haft. Som Tv-program visat är kråkfåglar bland de intelligentare djuren som finns. Mera om kajorna.
 
 

  

Jag har läst Bibeln, mest Evangelierna, sedan 2014.
 
Johannes 6:63:
Det är anden som gör levande; köttet är till intet gagneligt. De ord som jag har talat till eder äro ande och äro liv.
 
Ur Johannes12:
Den som tror på mig, han tror inte på mig, utan på honom som sänt mig. Och den som ser mig, han ser honom som har sänt mig.


Lukas 17:20-21:
Tillfrågad av fariséerna om när Guds rike skulle komma svarade han: ”Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man kan se det med sina ögon. Ingen kan säga: Här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är inom er.”Se bibelillustrationer.
 
Det finns mera om mig nedanför, på min sida om Aspergers syndrom och i böckerna.
Mycket av det som finns i de äldre böckerna är inte representativt för mig längre. Bl.a. tack vare Aspergerdiagnosen. Att äntligen förstå sig själv utifrån diagnosen är omvälvande. En "omdefiniering" av vem man är. Innan var jag en gåta för mig själv.

  


 

.

Kort på mig från 1998, naturbilder och om kajorna jag matar.
    
 

Jag tittar sällan på annat än Axess TV, Kunskapskanalen och tyska 3SAT.


Jag tycker om att se  Seinfeld nästan varje dag. Den prisbelönta israelska serien Familjen Shtisel har jag spelat in och ser om och om igen, så jag nu samtidigt försöker lära mig ord på hebreiska.  Trailer.
Kriminalunderhållning undviker jag helt. Annat som faller bort helt är reality, dokusåpor, lek- och tävlingsprogram, science fiction, fantasy och datorspel. Det mesta alltså. (Jag är väldigt fördomsfull.)

Filmer jag gillar.


De senaste böckerna jag köpt är John O'Donohues Anam Cara, Shaun Tans Borttappad; en bok med Frida Kahlos konst och två med Marc Chagalls konst och hans självbiografi.    
   
Jag gillar all möjligt olika musik och hittar ständigt nytt.

Jag är ett stort Frank Zappa-fan. Vad han kallade "a hard core maniac with a full record collection".
Min Zappasida med musik och intervjuer.

 
 

 


 
I spellistan har det rört sig från att vara kvinnliga artister till upptäcktsfärd i musik från mellanöstern.
Jag vill inte dela allt jag gillar sedan jag psykas utifrån allt jag gör på hemsidan. Då håller jag heller mycket av det som betyder mest för mig, för mig själv. Jag är utsatt för i system satta psykningar, som jag dokumenterar och skriver om. (Se Dokumentation av en masspsykos.)
    

   
Jag löser en del sudoku och har gjort egna.

Sudokuvarianter. Bl.a. en Pi-sudokustege.

 

Cylindrisk sudoku

Veckad sudoku

Maratonvarianter

  
 

 
Mera kring Robert          

Se boken med Roberts texter.
Alla texter som han själv påpekat finns med.
Den enda boken där allt finns i sin helhet och helt utan lögner, som finns andra böcker.

Jag har dessutom gjort en sida med mera kring Robert, där jag skriver lite närmre om honom och vår relation.

 

Boktips: John O'Donohue's bestseller Anam Cara: Spiritual Wisdom from the Celtic World - Se en video med ett tal.

Se mera om kajorna och flera fågelbilder. Sedan 1½ år matar jag tre kajpar: Spjuverlingen och maken, Hoppelingen och maken och en med ett ben: Enbenelingen och maken.
De märker vad jag belönar och härmar varandra. Det har t.ex. hänt att någon kaja försökt med att dra upp ett ben, sedan den sett att Enbenelingen får.
       
 
                 


    
Från gamla hemsidan.

Förklaringen till att hemsidan har båda adressen lanterna-just.nu och lanterna.nu.


 

 
Aktuellt

7/8 -18: Ny bok med Roberts material.

Jag har gjort en 28-sidors bok med innehållet av Roberts affisch Räkning till huset Justitia från 1969.
Jag har skannat in hela affischen (så den även skulle kunna tryckas på nytt) och har snygga bilder från den till de renskrivna texterna.
Det var inte lätt att finna ut precis vad Robert gjort den gång, och vad som har hänt. Men jag hade några andra texter från då (som finns renskrivna i ett appendix), och jag har skrivit en inledning, så det går att få en bild av detta mycket speciella.
Han har bl.a. sått 999 förgyllda enkronor på gatan där han hade galleri/ateljé i Göteborg, och på Avenyn. Hur har han fått mynten? Ett stycke ur en av texterna i appendixet:
"- och till sist är jag även kungen bland köpmän – säljer inte – jag köper – köper pengar – tre kronor om och om igen"
Ur affischtexten: ”- jag förgyller gator och skall köpa kronor med gatstenar sa kung Robert - därefter tar han upp stenen ur kassen och visar ’Årets bild’”
Som led i sin forskning i människan var Robert under ett år "kung och hovnarr i samma person".

 
Tidigare på denna sida, och "bloggposter"
 
2017 och 2018: Flerkulturell bakgrund, kultur och konst

4/2 -17: Födelsedag, kreativ fyndighet och dada

25/2 och 13/11 -17: Om autism, kreativitet och känslighet

2/5 -17: Min Pi-sudokustege

27/6 -17: Bibelupptäckter och en särskild bild

2017 - 2018: Bibeltankar. Att allt inte skall tolkas bokstavligt.

13/1 -18:
Låtsasintervju om Out of This World.

1/10 -18: Detta och mycket mera i och kring Andarnas Hus.

Nov. -18: Teckning med förklaring: I ramen November


 

www.outofthisworld.design:
TED, Manoush Zomorodi: How boredom can lead to your most brilliant ideas

 

 

 
I ramen December

I denna teckning från 7/11 har igen något kopplats undermedvetet, som jag förstått först i efterhand. Det som finns intill i blocket är en del av förklaringen. Det är figurer som kastar sig och svävar, ett barn och association till föräldrar, en mor.
Just innan jag tecknade hade jag läst i Bibeln, Johannes 10 och Psaltaren 82, sedan det var en hänvisning dit från Joh 10:34:
Jesus svarade dem: "Det är ju så skrivet i eder lag: 'Jag har sagt att I ären gudar'. Om han nu har kallat för gudar dem som Guds ord kom till - och skriften kan ju icke bliva om intet - huru kunnen då I, på den grund att jag har sagt mig vara Guds Son, anklaga mig för hädelse, mig som Fadern har helgat och sänt i världen?.."
Innan hade jag också sett ett avsnitt av den gamla tv-serien Mork and Mindy (med Robin Williams som utomjordingen Mork), som jag har på dvd. Mork gav en robot medvetande, och sedan, när den var döende, fick den dö som en människa.
Omedvetet har döden här, och även i det andra jag tecknat, associerat till den spanska filmen Camino, som jag hade sett på nytt kanske en vecka tidigare. Det är en känsloladdad film, helt med kristna förtecken, om en flicka som dör av cancer i ryggraden.
Filmen  är inspirerad av den verkliga historien om Alexia González-Barros, som gick bort så då hon var 14 och nu är på väg att bli kanoniserad. Läs på Wikipedia. (Filmen är kontroversiell sedan flickans syskon säger att den är en förvrängning av verkligheten.)
I filmen talas det om döden i termer av hur hon "går till Jesus". Hon dör lycklig. (Inte som roboten i Mork and Mindy.) 

Det sista hon säger innan hon dör är att hon är mycket lycklig. Det är många i sjukhusrummet, även två präster. När hon dör applåderar den ena prästen sättet hon gjort det på, och de runt applåderar med. Det är fem och en halv minut in i detta videoklipp med filmens slut, fast utan text. Se en trailer med engelsk text.
Utan att jag haft tanke på filmen har scenen där Camino dör letat sig in i bilden. Figuren som svävar upp motsvarar Camino, och den under modern. Märkligt nog ser den långa figuren t.v. ut som prästen när han börjar applådera.
Innan jag tecknade hade jag alltså läst Bibeln, och medan jag tecknade lyssnade jag på ett väldigt poetiskt album av Radiodervish, som heter In search of Simurgh, där det också handlar om andlighet.Se  I ramen November. En teckning som omedvetet kommit utifrån en Enya-video.

Se I ramen Augusti, September och Oktober på www.outofthisworld.design.

 


1/11 -18: Det senaste på outofthisworld.design:
Henrik Ibsen-biografen visar Trollfabriken i Dovre och en utanför-kroppen-romans: Joe & Adi

 

 

Jag såg en intervju med Nicholas Carr om detta på Axess TV. (Global Axess 2018: Kunskap och information)

 Till sidtopp.
 ©Torger Berstad | www.lanterna.nu