Om mig, och annat      Aktuellt

Jag är född 1965 och uppvuxen i kuststaden Fredrikstad i Norge. Jag kom till Värmland 1987 och bor nu i Karlstad.
Bland fina minnen från Norge är sommarstugan vi hade. Kring då jag var fjorton fick jag en Laserjolle, så jag har fantastiska minnen av segling. Min far hade också en stor båt.
Min mor var tysk och min far norsk. Han var tandläkare. Traditionen att "gå på tur" finns båda i Norge och Tyskland, och jag var mycket i naturen. Även i scouterna.
Det konstnärliga tror jag att jag fått från min farmor. (Lite mera om det.) Jag gjorde tidigt allt möjligt kreativt och började teckna av veteranbilar, djur och natur m.m.
I skolan var jag tyst och lydig, och fick höga betyg. Som jag hört andra med autism säga, har det varit hur jag presterade så bra som gjort att man inte förstått att jag egentligen hade problem.
Jag gillade matematik och har haft lätt för språk. Annars har jag mest haft ett väldigt bra minne, så jag kunnat memorera inför lektioner och prov.
Jag gick sen den naturvetenskapliga linjen på gymnasiet och  fick höga slutbetyg. Så långt hade jag bara gjort det alla ville och förväntade.
Då det nu var dags att besluta vad jag skulle göra i livet valde jag det som betytt något för mig sedan uppväxten, och avbröt det naturvetenskapliga. Jag gick först en ettårig estetisk gymnasielinje. Hur mina föräldrar ogillade detta är absolut en orsak till att jag "på dagen" hamnade i kris. (Jag bodde med morsan, som försökte få mig ge upp det.) Året efter kom jag in på konstfack i Oslo. Grafisk linje först, sedan måleri.
Jag var essentiellt inte rustat att klara av vuxenlivet sedan jag har Aspergers syndrom. Jag var verkligen helt vilse. Pga. psykiska problem slutade jag efter ett och ett halvt år.
Jag bodde med en engelsk flickvän i Oslo, men hanterade det inte och utnyttjades. (Jag har utnyttjats av folk hela livet, vilket är vanligt för människor med AS.) Jag tror jag skulle ha gått kvar om inte för hur engelskan förvärrade krisen, men jag skulle nog knappast ha klarat leva som konstnär/grafiker sen. Något stöd eller en mentor hade behövts.
Under den värsta krisen 1987, som det inte fungerade att tala med någon hemma om, fick jag förtroende för Robert Jäppinen, som jag av en slump mött tio minuter på konstfack. Jag flyttade till Ransäter 1987. Man kan säga att Robert räddade mig ur den värsta krisen. Han är den ende som försökt förstå mig. Jag har talat med honom om mina problem under åren fram tills han gick bort 2006. Samma år fick jag min Aspergerdiagnos. Det är inte mitt psyke som är huvudproblemet längre.
Robert är den ende som varit rak och inte trott overkligheter om mig. Vi hade daglig kontakt. (Nog mera än vad som var nyttigt, för att bli självständig.) Han såg vad jag gick igenom och ville hjälpa. Huvudsakligen genom allt osant som genom åren skrivits om honom, har folk overkliga bilder av Robert. (Det finns även mycket vilseledande saker om honom på nätet.) Det har bidragit till alla overkliga bilder av mig.
Jag har blivit isolerad och kan inte göra något åt att det finns lögner om mig. (Det lever sitt eget liv.) En är att jag skulle vara homosexuell. Man har trott (eller tror) att det varit en sån relation jag haft med Robert. Jag har bara varit kär i tjejer enda sedan barnskolan, men med AS har man svårigheter med detta. Bilder från Fredrikstad.   
Laserjollen. Släktbesök.
 

Se på min WordPress-sida:
Tidiga stigmabilder ("livsbilder). Krisen. Konstfack och Högskolan i Karlstad.

   
  


Lite om hur jag tecknar


 

Just upptäckt att det går fotografera med laptoppen. Helt omedveten om vad gitarren bakom mig gör.
1988 köpte jag hus i Ransäter och fick jobb på stålbruket i Munkfors. Jag var där ett och ett halvt år. Sen tog jag tjänstledigt och gick den biotekniska inriktningen på Skogsindustrilinjen på högskolan (nu universitet) i Karlstad. Jag klarade examen, men hade nu fått sömnproblem och hade för stora problem för att kunna få ett jobb, så jag arbetade ett och ett halvt år till på bruket, tills jag inte klarade av det längre, och fick  sjukskriva mig. Jag var sjukskriven tills jag kring 2000 fick förtidspension. Då hade jag flyttat till Karlstad och gick på den tvååriga folkhögskolelinjen Ord, Bild, Drama.
Det konstnärliga har jag hållit på med under alla år, och jag var medlem i Värmlands konstnärsförbund under några år. Mina då icke föreställande bilder fanns med på höstsalongen och andra utställningar. Jag hade också ofta med mina grejer på Roberts utställningar. Han ville alltid låta mig vara delaktig i det han gjorde.
Nu gör jag små pennteckningar som jag tar in i mina böcker. Jag har inga andra ambitioner längre, utan det passar mig bättre så.
Allt möjligt jag gjort under åren - som t.ex. att köpa hus - har jag bara kunnat göra förde Robert förmått mig till det. Man kan behöva någon sorts mentor när man har Aspergers syndrom, och det är en sån roll han haft. (Samtidigt hade han några egenskaper som blir väldigt fel för någon med autism, som oordning. Alla råd han gett har heller inte varit bra.) Det var Robert som tyckte att jag skulle göra en bok då jag började skriva självterapeutiska dikter 1997.

Jag håller på med mina böcker, hemsidan eller andra kreativa saker varje dag. Jag har inte möjlighet ta mig ut i naturen längre, sedan jag ådragit mig motions- och överansträngningsskador från 1999, och inte får vård för det. Jag har alltid varit överaktiv, och har flytt min ångest in i frenetisk motion, och senare datorjobb.
Se Hälsoreferat 1999 - 2017, där jag även är inom mycket annat.
Att jag inte tar mig ut i naturen längre har jag försökt kompensera genom att ha många gröna växter. Jag hade så många att det gav allergi, så jag har fått minskat min "inneträdgård" och skaffat luftfuktare.
Sedan jag älskar naturen, och sedan jag har natur framför mig när jag tecknar, är det mycket grönska i mina teckningar. Jag tecknar ofta på kvällen, då jag brukar tända stearinljus och lyssna på Cd-skivor. Eller så kanske jag bläddrar i någon konstbok, löser sudoku eller läser. Undviker tv sent på kvällen.
 
Jag är kulturintresserad och lyssnar mycket på musik.
Sen spelar jag också själv några instrument. 

Så mycket mina handleder tål (för lite) spelar jag: gitarrer, en keltisk bouzouki, en underbar äkta grekisk bouzouki, banjo och - nytt för 2020 - en charmig ukulelebanjo. Även en buffalo drum. (Har också virveltrumma och cymbal.)
Att titta in i en musikaffär är för mig som att titta in i himmelriket, så då är det inte konstigt att min lägenhet snart ser ut som en musikaffär.

 


Jag är inte på facebook eller på andra sätt interaktiv på nätet.
Se min icke interaktiva YouTube-kanal.

Sedan jag är isolerad är det elementära saker jag inte har koll på, samtidigt som jag t.ex. kan göra en enkel hemsida som denna.
Mycket kan bli väldigt annorlunda och öppet för misstolkningar när man har autism och dessutom är isolerad. Jag har blivit isolerad förde alla (bekanta och professionella) föredragit att tro overkligheter om mig.
Läs om det nedanför: Oseddhet


   
Jag har matat kajor sedan ca 2009. Över är några kajvänner jag haft.
Mera om kajorna.


   


Jag är kristen och läser sedan 2014 regelbundet evangelierna.
 
Johannes 6:63:
Det är anden som gör levande; köttet är till intet gagneligt. De ord som jag har talat till eder äro ande och äro liv.
 
Ur Johannes12:
Den som tror på mig, han tror inte på mig, utan på honom som sänt mig. Och den som ser mig, han ser honom som har sänt mig.


Lukas 17:20-21:
Tillfrågad av fariséerna om när Guds rike skulle komma svarade han: ”Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man kan se det med sina ögon. Ingen kan säga: 'Här är det, eller: Där är det.' Ty, se Guds rike är invärtes i eder.”

 

* En fotnot säger att det översatta "i eder" även kan betyda "mitt ibland eder".

Se bibelillustrationer.
Det finns mera om mig nedanför, på min sida om Aspergers syndrom och i böckerna.
Mycket av det som finns i de äldre böckerna är inte representativt för mig längre. Bl.a. tack vare Aspergerdiagnosen. Att äntligen förstå sig själv utifrån diagnosen är omvälvande. En "omdefiniering" av vem man är. Innan var jag en gåta för mig själv.

  
 

.

Kort på mig från 1998, naturbilder och om kajorna jag matar.
     

Jag tittar sällan på annat än Kunskapskanalen, Axess TV och tyska 3SAT.


 Jag ser dagligen Mannen som talar med hundar (Cesar Millan är en förebild för mig.) och Seinfeld.
Att jag väldigt länge dagligen såg ett avsnitt av den israelska serien Familjen Shtisel - där många scener visar karaktärers drömmar - påverkade att jag gjorde Out of This World.

Jag undviker nästan helt kriminalunderhållning. - Har nolltolerans för våldsförhärligande.
Annat som faller bort helt är all reality (undantaget Dog Whisperer), dokusåpor, lek- och tävlingsprogram, science fiction, fantasy, TV-spel (inte testat) och datorspel.


Filmer jag gillar. (8/11 -19)

De senaste böckerna jag köpt är John O'Donohues Anam Cara (som jag läser om lite ibland), Shaun Tans Borttappad (har även fantastiska Ankomsten); en bok med Frida Kahlos konst och två med Marc Chagalls konst och hans självbiografi.    
   

Jag gillar all möjligt olika musik och hittar ständigt nytt.

Jag är ett stort Frank Zappa-fan. Han har sagt att hans musik är "for people who have outgrown the ordinary". Också: "Music that makes your brain think." Intrikat musik med väldigt mycket humor.
Zappasida med musik och intervjuer.
 

 


I spellistan har det fallit sig så det blivit mest kvinnliga artister och upptäcktsfärd i musik från mellanöstern.
Jag vill inte dela allt jag gillar sedan jag psykas utifrån allt jag gör på hemsidan.
Jag är utsatt för dagliga i system satta psykningar, som jag dokumenterar och skriver om. Se Dokumentation av en masspsykos.

Tre spår med udda takter, vilket jag gillar. 7/4, 5/4 och...? Klarar inte räkna Riff Cohens låt.
 
    

   
Jag löser en del sudoku och har gjort egna.

Sudokuvarianter. Bl.a. en Pi-sudokustege.

 

Cylindrisk sudoku

Veckad sudoku

Maratonvarianter


  
 

 
Mera kring Robert          

Se boken med Roberts texter.
Alla texter som han själv påpekat finns med.
Den enda helt sakliga boken där allt finns i sin helhet och utan lögner, som finns andra böcker.

Jag har dessutom gjort en sida med mera kring Robert, där jag skriver lite närmre om honom och vår relation.

 

Boktips och soundcloud-intervju: John O'Donohue's bestseller Anam Cara: Spiritual Wisdom from the Celtic World

När man lär känna kajor märker man hur kråkfåglar är bland de intelligentare djuren som finns. Se mera om kajorna och flera fågelbilder!
I två, tre år har jag matat tre kajpar. Spjuverlingen var en.
Sedan jag april -20 var sex dagar på sjukhuset kommer nu bara en av mina gamla kajvänner. En som gärna hoppar och fångar brödbiten i luften: Hoppelingen. På länken står det som det var då jag fortfarande matade tre par.
Jag har blivit fågelälskare av att ha haft så mycket kajkontakt i många år.
       
 
                 


    
Från gamla hemsidan.

Förklaringen till att hemsidan har båda adressen lanterna-just.nu och lanterna.nu.

 

Aktuellt


 
Tidigare på denna sida, och "bloggposter"

2017 och 2018: Flerkulturell bakgrund, kultur och konst

4/2 -17: Födelsedag, kreativ fyndighet och dada

25/2 och 13/11 -17: Om autism, kreativitet och känslighet

27/6 -17: Bibelupptäckter och en särskild bild

2017 - 2019: Bibeltankar. Bl.a. om att allt inte skall tolkas bokstavligt.

13/1 -18:
Låtsasintervju om Out of This World.

2018 - 2019: Föreläsningar, intervjuer och artiklar. (Från TED och annat.)
 
 I ramen maj


   

 

En livlig teckning från början av maj, som omedvetet influerats av filmen La vie en rose - berättelsen om Edith Piaf.
(Jag missade första kvarten och har inte sett klart den.)
Lite efter att jag hade gjort teckningen tittade jag på den, och tyckte att det såg ut som en cirkus. Då slog det mig att jag ju hade sett en cirkus dagen innan, i filmen. Man såg att Edith Piaf i barndomen dels växt upp på en cirkus, sedan hennes far var artist. Nu såg jag också att ansiktet till vänster har viss likhet med skådespelerskan som spelar henne som vuxen och gammal.
Över huvudet finns en öppning i ramen, som jag efteråt avslutat i ett antytt hjärta. Omedvetet skall jag ha gjort även det utifrån filmens handligt. (Jag tror en sån impuls kommer från ingenstans när jag får den.)
Under ansiktet finns något som ser ut som en korsning mellan ett instrument och en planta. (Här är det också mitt spelande som kommit in.)
Bredvid på ritblockssidan finns en teckning som har en liknande livligheten. Det i botten är något som omedvetet "smittat över" från den. En labanliknande figur och bredvid en varelselik "symetrisk", vit form.
Jag hade också drömt ymnigt den morgonen - mycket utifrån filmen, som gjorde starkt intryck av många skäl. 
 
Se I ramen december -19, I ramen november -19, I ramen mars -19 och I ramen november -18.
 
Se på outofthisworld.design:

I ramen februari, mars och april.
I ramen november, december och januari
I ramen augusti, september och oktober 2019
I ramen Maj, Juni och Juli 2019
Teckning till möjligt EP-omslag
I ramen Februari, Mars och April 2019
I ramen November, December och Januari
I ramen Augusti, September och Oktober 2018


Lite om hur jag tecknar 


 
Lite om mitt nya konsthäfte, Andeblomma

Ur förordet: "Namnet Andeblomma har kommit ur en teckning från november 2018 som inte finns med här. Allt på den ritblockssidan rör det andliga, och en teckning därifrån finns överst på sidan 16. [Se I ramen februari -19.] Liksom teckningen som gett namnet är den inspirerad av början på Johannesevangeliet. (Dessutom Carl Fredrik Hills religiösa teckningar.)"
På ritblockssidan finns också blommor, fåglar och saker jag skrivit som rör andlighet. Jag läste just då i början på Johannesevangeliet.
Teckningen som gett namnet visar en "blomvarelse" ungefär motsvarande den bredvid, som är från april 2014. Jag har gjort några sådana, som finns i boken Pennteckningar. Just den bredvid kvalade inte in i Pennteckningar, men jag har här gjort blomman till döparen Johannes: "Hör rösten av en som ropar i öknen."


Se sådana i Pennteckningar.

 

Jag känner inte att jag vill visa teckningen som gett namnet, men undermedvetet skall den ha kopplat till teckningen från 2014. Det står om döparen Johannes i början på Johannesevangeliet, och något mera därifrån har undermedvetet kommit fram.
På nästa sida har jag för första gången skrivit "Andeblomma".
Från ungefär då (nov. -18) har jag tänkt på om en nästa teckningsbok skulle kunna heta Andeblomma. Jag har "känt på det" återkommande i blocken: Skrivit det, och med undertitlar som "Det undermedvetna i teckningar och drömmar". Ena stunden har jag känt det skulle gå, nästa att det inte gick. Före Jul nån gång kom jag fram till att det gick - att det stämmer på teckningarna - och började försöka få ihop en framsida. * Jag vill inte börja att montera en bok förrän jag är säker på titeln och har en framsida.
Om jag skulle haft förklaringar till teckningarna, som i Out of This World, så skulle det ha blivit en helt annan bok. Out of This World har 468 sidor och tog tre månader att montera. Det skulle då igen ha blivit många tunga och komplicerade förklaringar. Sedan är det annorlunda nu i att det till större grad än i Out of This World vore förklaringar som har med andlighet att göra, och det är då en hel del jag rätt och slätt inte vill förklara/dela. Så jag kom så småningom fram till att det fick bli en bok utan förklaringar. (En del förklaringar finns dock på hemsidorna, som till några av de teckningar som varit I ramen...[månad].)
Jag tänkte om det kanske kom bli en bok med kring hundra sidor, men jag vet verkligeninte själv när jag börjar. Jag märkte snabbt att jag bara ville ha de bästa teckningarna, så att det inte kom bli så många sidor.
Det är ett intressant pussel att kämpa med att få ihop siduppslag som funkar som sådana och i följd. (Man skapar en dramaturgi, så det skall gå läsa/se från första sidan till sista.) - Samma utmaning i alla de tre teckningsböckerna, fast lite på olika sätt. Här är det två teckningar på nästan alla sidor, så jag fick hitta fyra som passade ihop för varje uppslag. Det tog knappt två veckor att få ihop "pusslet". (Det kändes som att lägga en stor kabal som man hoppas skall gå upp.) Av ca 160 teckningar, som jag plockat ut som möjliga, var det 74 som "kvalade in".
Det var några teckningar som jag tycker är bra, men som jag bara inte kunde få ihop med andra. Jag kände, och såg i efterhand klarare, att alla dessa på det ena eller andra sättet hade något tveksamt med sig. Titeln blir som ett paraply där inte vad som helst ryms under. (Inte en titel som Andeblomma i varje fall.)
Det har varit ett spännande litet projekt, och jag är nöjd med slutresultatet.

 * P.S. Då jag ett tag i december även försökte finna ut om jag skulle kunna ha någon annan titel kände jag att jag heller inte kunde tänka mig att jag inte skulle ha gjort en bok som hette Andeblomma.

 


 Till sidtopp.
 ©Torger Berstad | www.lanterna.nu