Om mig, och annat      Aktuellt

Jag är född 1965 och uppvuxen i den trevliga kuststaden Fredrikstad i Norge. Jag har bott i Värmland sedan 1987.
Jag har fina barndomsminnen från sommarstugan vi hade. Kring då jag var fjorton fick jag en Laserjolle, så jag har fantastiska minnen av segling. Min far hade också en stor båt.
Min mor var tysk och min far norsk. Han var tandläkare. Traditionen att "gå på tur" finns båda i Norge och Tyskland, och jag fick vara mycket i naturen.
Det konstnärliga har jag nog fått genom min farmor. (Lite mera om det.) Jag gjorde tidigt allt möjligt kreativt och började teckna av veteranbilar, djur och natur m.m.
I skolan var jag tyst och lydig, och fick höga betyg. Som jag hört andra med autism säga, så var det att jag presterade så bra som gjorde att man inte förstod att jag egentligen hade problem.
Jag gillade matematik och har haft lätt för språk. Annars har jag kanske mest haft ett väldigt bra minne, så jag kunnat memorera inför lektioner och prov.
Jag gick sen den naturvetenskapliga linjen på gymnasiet och  fick höga slutbetyg. Så långt gjorde jag bara det alla förväntade.
Då det nu var dags att besluta vad jag skulle göra i livet valde jag det som betydde något för mig, och avbröt det naturvetenskapliga. Jag gick först en ettårig estetisk gymnasielinje. Hur detta ogillades av mina föräldrar är absolut en orsak till att jag "på dagen" hamnade i kris. Året efter kom jag in på konstfack i Oslo. Grafisk linje först.
Jag var essentiellt inte rustat att klara av vuxenlivet sedan jag har Aspergers syndrom. Pga. psykiska problem slutade jag efter ett och ett halvt år.
Jag bodde med en engelsk flickvän i Oslo, men hanterade det inte och utnyttjades. (Jag har utnyttjats av folk hela livet. Det är vanligt för personer med AS.) Jag tror jag skulle kunnat gått kvar om inte för hur hon förvärrade krisen. Fast jag skulle ändå inte klarat leva som konstnär/grafiker sen. En mentor hade behövts.
Det finns flera lögner om mig i omlopp, en är att jag skulle vara homosexuell. (I boken Out of This World har jag gett sidangivelser för drömmar om romantik och sex. Det blir tydligt nog där att jag är heterosexuell.) Jag skulle vilja bli ihop med någon, men som mitt liv ser ut är det svårt se hur det skulle gå till. (Under tiden är jag kär i Giti i Tv-serien Familjen Shtisel.)
Under den värsta krisen -87, som det inte fungerade att tala med någon hemma om, fick jag förtroende för Robert Jäppinen, som jag av en slump mött tio minuter på konstfack. Jag flyttade till Ransäter 1987. Jag har talat med honom om mina problem under åren fram tills han dog 2006. Samma år fick jag min Aspergerdiagnos. Det är inte mitt psyke som jag har problem med nu länger.
Robert är den ende som varit rak och inte trott nedsättande overkligheter om mig. I och med allt osant som genom åren skrivits om honom, har alla overkliga bilder av honom. Det har starkt bidragit till overkliga bilder av mig. Bilder från Fredrikstad.


   
Laserjollen. Släktbesök.
  
 
Lite om hur jag tecknar


 

Just upptäckt att det går fotografera med laptoppen. Helt omedveten om vad gitarren bakom mig gör.


1988 köpte jag hus i Ransäter och fick jobb på stålbruket i Munkfors. Jag var där ett och ett halvt år. Sen tog jag tjänstledigt och gick den biotekniska inriktningen på Skogsindustrilinjen på högskolan (nu universitet) i Karlstad. (Hade det funnits en linje för matematik, och inte matematikekonomi, skulle jag ha valt det.) Jag klarade examen, men hade nu fått sömnproblem och hade för stora problem för att kunna få ett jobb, så jag arbetade ett och ett halvt år till på bruket, tills jag inte klarade av det längre, och fick  sjukskriva mig. Var sjukskriven tills jag kring 2000 fick förtidspension. Jag hade då flyttat till Karlstad och gick på den tvååriga folkhögskolelinjen Ord, Bild, Drama.
Det konstnärliga har jag hållit på med under alla år, och jag var medlem i Värmlands konstnärsförbund under några år. Jag hade ofta med mina grejer på Roberts utställningar.
Nu gör jag bara mindre bilder, som jag tar in i mina böcker. Har inga andra ambitioner längre.
Allt möjligt jag gjort under åren - som t.ex. att köpa hus - har jag bara kunnat göra förde Robert förmått mig till det. Man kan behöva någon sorts mentor när man har Aspergers syndrom, och det är en sån roll han haft. (Med några egenskaper som blir väldigt fel för någon med autism.) Det var också han som tyckte att jag skulle göra en bok då jag började skriva självterapeutiska dikter 1997.

Jag håller på med mina böcker, hemsidan eller andra kreativa saker varje dag. Jag har inte möjlighet ta mig ut i naturen längre, sedan jag ådragit mig motions- och överansträngningsskador från 1999, och inte får vård för det. Jag har flytt min ångest in i motion, och senare datorjobb. Jag har alltid varit överaktiv.
Jag är inom även mycket annat här: Hälsoreferat 1999 - 2017
Att jag inte tar mig ut i naturen längre kompenserar jag med att ha många gröna växter. (P.S. Jag hade så många att det gav allergi, så att jag nu minskat min "inneträdgård".)
Sedan jag älskar naturen, och sedan jag har natur framför mig när jag tecknar, är det mycket grönska i mina teckningar. Jag tecknar ofta på kvällen, då jag brukar tända stearinljus och lyssna på Cd-skivor. Eller så kanske jag bläddrar i någon konstbok, löser sudoku eller läser. Undviker tv sent på kvällen.

Jag är intresserad av kultur och lyssnar mycket på all möjlig olika musik, och spelar själv några instrument. 
Så mycket mina handleder tål (för lite) spelar jag: gitarr, banjo, keltisk bouzouki, bodhrán och virveltrumma med cymbal. Sistnämnda till musik i lurar, så jag "spelar med nån" i det.

 

Jag är inte på facebook eller på andra sätt interaktiv på nätet.
Se min på grund av för många påhopp icke interaktiva YouTube-kanal.

Sedan jag är isolerad är det elementära saker jag inte har koll på, samtidigt som jag t.ex. kan göra en enkel hemsida som denna.
En hel del saker kan bli väldigt annorlunda och öppet för misstolkningar när man har autism och dessutom är isolerad. Jag har blivit isolerad förde alla (bekanta och professionella) föredragit att tro overkligheter om mig.
Läs om det nedanför:
Extrem oseddhet
Jag har matat kajor sedan ca 2009. Över är några kajvänner jag haft. Som Tv-program visat är kråkfåglar bland de intelligentare djuren som finns. Flera kajbilder.
 
 

  

Jag har läst Bibeln sedan 2014.

Ur Johannes12:
"Den som tror på mig, han tror inte på mig, utan på honom som sänt mig. Och den som ser mig, han ser honom som har sänt mig."

Lukas 17:20-21:
Tillfrågad av fariséerna om när Guds rike skulle komma svarade han: ”Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man kan se det med sina ögon. Ingen kan säga: Här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är inom er.”Se bibelillustrationer.


    

Det finns mera om mig nedanför, på min sida om Aspergers syndrom och i böckerna.
Mycket av det som finns i de äldre böckerna är inte representativt för mig längre. Bl.a. förde att Asperger innebär senare utveckling.
Att äntligen förstå sig själv utifrån diagnosen är omvälvande. En "omdefiniering" av vem man är. Innan var jag en gåta för mig själv.

  


        

.

Kort på mig från 1998, naturbilder och en orädd spjuverkaja.
    
Jag ser aldrig TV-serier, annat än Seinfeld och den prisbelönta israelska serien Familjen Shtisel, som jag spelat in och ser om och om igen, så jag nu samtidigt försöker lära mig ord på hebreiska.  Trailer.
Kriminalunderhållning undviker jag. Kanske en Hitchcock eller något annat varannan månad. Annat som faller bort helt är reality, dokusåpor, lek- och tävlingsprogram, science fiction, fantasy och datorspel.

Filmer jag gillar.

De senaste böckerna jag köpt är Shaun Tans Borttappad; en bok med Frida Kahlos konst; en med Marc Chagall och John O'Donohues Anam Cara.      


 
Jag gillar all möjligt olika musik och hittar ständigt nytt.
Frank Zappa kan kanske klassas som ett av mina Aspergertypiska
"specialintressen".
Min Zappasida med musik och intervjuer.

 
 

 


 
Jag vill inte gärna dela allt jag gillar, sedan jag psykas utifrån allt jag gör på hemsidan. Så då håller jag heller mycket av det som betyder mest för mig, för mig själv. Jag är utsatt för i system satta psykningar, som jag skrivit om och dokumenterat. (Gör det fortfarande, men mindre.)
Musikspellistan har blivit mest easy listening med kvinnliga artister.
    

   
Jag löser ofta sudoku och har gjort en del egna.

Sudokuvarianter Bl.a. Pi-sudoku

 

Cylindrisk sudoku (Th)

Veckad sudoku (Under th.)

Maratonvarianter


  
 

 

    
Har du aldrig sett ett får åka bil?
Mera kring Robert          

Se boken med Roberts texter.
Alla texter som han själv påpekat finns med.
Den enda boken där allt finns i sin helhet och helt utan lögner, som det är i andra böcker.

Jag har dessutom gjort en sida med mera kring Robert, där jag skriver lite närmre om honom och vår relation.

 

   Boktips: John O'Donohue's bestseller Anam Cara: Spiritual Wisdom from the Celtic World

Se kajbilderna bredvid större och några bilder till, bl.a. Hoppelingen.
Bredvid är Spjuverlingen. Jag har även haft en Miróeling. De är alla kajelingar. Hoppelingen fångade länge min uppmärksamhet genom att flyga förbi fönstren, så att jag såg den landa på takutskjutningen bredvid. De är uppfinningsrika.
       
 
                 

  
    
  Från gamla
  hemsidan.

Förklaringen till att hemsidan har båda adressen lanterna-just.nu och lanterna.nu.


 

Aktuellt

11/1: Min nya bok finns nu till salu.

Out of This World - Teckningar, drömmar, det undermedvetna

Den är gjort på Instant Book och har 468 sidor. En riktig tegelsten.

 
 
Tidigare på denna sida, och "bloggposter"

2017 och 2018: Flerkulturell bakgrund, murar och Banksy

4/2 -17: Födelsedag, kreativ fyndighet och dada

25/2 och 13/11 -17: Om autism, kreativitet och känslighet

2/5 -17: Min Pi-sudokustege

27/6 -17: Bibelupptäckter och en särskild bild

Dec. -17 och 2018: Att inte tolka allt i Bibeln bokstavligt. Att vara "kristen".

13/1 -18:
Yocheved Gesundheits intervju med mig om Out of This World.Önskedröm ur Out of This World

Efter att jag lagt bilden bredvid på Aspergerlänken, och jag påmindes om drömsemestern som min mor gav mig, fick jag en önskedröm.
Ur boken: Jag och morsan var av nån anledning i Israel. Jag kanske hade sagt nåt om Jerusalem. Hur som helst svarade morsan plötsligt att ”Då åker vi till Jerusalem.” Det var som den mest fantastiska överraskningen. Önskedröm. Och jag klappade henne med händerna runt hennes axlar. Nästan-omfamningsklappade. (...) Jag minns inte vad jag svarade, men jag skulle till att säga att jag även (först) ville se Baksys hotell i Betlehem.
Bilden över: Det tycks vara en igma. En igma har vanligen en neuropsykiatrisk diagnos.


Jag kollar ett avsnitt av Familjen Shtisel nästan varje dag. (Normalt, stabiliserande beteende för någon med autism, som en expert säger i denna video.) Jag har tänkt när jag kollat Shtisel, att jag skulle vilja resa till Israel. Det är ena skälet till att jag fick önskedrömmen bredvid.

I förordet till Out of This World
har jag gett mig själv en imaginär förlovade. Yocheved Gesundheit nämns i en skröna i tv-serien. Se klippet. Mazel tov!

13/1: Läs Yocheved Gesundheits intervju med mig om boken. Med tillägg 9/2.


Här är en fin scen ur Familjen Shtisel, som man förstår utan text.
Läs mera av förklaringen till drömmen, ur boken: Underbar önskedröm återknytande till drömsemesterresa som barn.
 
  


©Torger Berstad | www.lanterna.nu