Hebreiska ord:

tov: bra
meod: mycket
toda (raba): tack
kol hakavod: bravo!
bidiuk: precis
eze yofi: vad fint, bra, vackert

Jag har hebreiska ord jag förstått bakerst i ritblock från de par åren jag dagligen kollade Shtisel. Jag ser allt jag kan från Israel och gillar att höra hebreiska.
 

Yocheved Gesundheit om teckningen:
Sedan du gjorde teckningen då vi just gjort intervjun, är det uppenbart att du omedvetet ritat nån sorts version av mig och dig själv. Det är vad jag vet den första avbildningen av mig någonsin! Se yofi! Kol hakavod!

 
 

Låtsasintervju om Out of This World

I slutet av förordet till Out of This World har jag gett mig själv en imaginär förlovade. Yocheved Gesundheit nämns i en "skröna" i tv-serien Familjen Shtisel. Detta är hennes intervju med mig om boken.

Y: När visste du att du ville göra den här boken?
T: Jag överraskades häromdagen av att jag skrivit i dagboken att jag ville göra en bok med den titeln, och undertiteln, redan mars 2016. Jag måste ha tänkt på det redan sen 2015. Då jag skrev förordet var jag inte säker på om jag fått idén mycket utifrån Familjen Shtisel, men jag har kanske tänkt på det redan innan.
Y: Och genom Shtisel träffades ju vi…
T: Jag tror Shtisel var en nödvändig bekräftelse av att det kunde vara vettigt att göra en bok om alla mina erfarenheter av det undermedvetna. Hur jag kan se referenser som gett drömmar, och hur saker även kopplas undermedvetet hela tiden i det jag tecknar.
Y: Dina teckningar är verkligen tov meod! Var det självklart för dig att du kom klara av att göra en sån här bok? Är det inte jobbigt att gräva så mycket i det undermedvetna?
T: Jo, det var det jag också undrade: Om jag ens kom orka. De mest speciella sakerna är hela tiden det som går på djupet, och oftast smärtsamt. Jag går ändå alltid i gång för intensivt med mina böcker, så jag undrade om det kom bli för intensivt. Faktiskt är det så att jag började gå i sömnen mycket mera än innan, medan jag jobbade med boken. Jag tror det var februari 2017 som det blev klart för mig att jag gick i sömnen. Men det var väl sedan jag hela tiden befann mig i det undermedvetna i jobbet, som jag började gå i sömnen mera. Det var lite oroande, samtidigt som det var intressant. Gudskelov har jag inte gjort det sedan jag blev klar och det lugnade sig.
Men det var verkligen allt annat än självklart för mig att det ens gick att göra en sån här bok. Jag improviserade från början, och det visade sig funka. Men det är ju inte likt någon annan bok jag gjort, så jag visste verkligen inte.
Y: Så du har även skrivit om vad du gjort i sömnen?
T: Jo. Det var massa konstiga saker. Man fann man hade gjort nåt på natten som verkade utan logik, men det intressanta var att det ofta var ”undermedveten logik”, som i drömmar.
Y: Du skriver också att du haft något du kallar ”drömerfarenheter”. Vad är det?
T: Det har hänt en hel del intressanta saker i halvsömnen, och när jag vridit mig loss från mardrömmar och sånt, sedan kanske 2015. Väl, det har hänt intressanta saker innan också, men mera de senaste par åren. Det är sedan jag skrivit dagbok på datorn de senaste åren, som jag har enkel tillgång till att hämta ut drömmar och ”drömerfarenheter”. Drömerfarenheter som återkommit ofta, är när jag vridit mig loss från mardrömmar. Jag har brukat kunna få ryckningar, ibland som jag hade epilepsi. Men det är annat mycket mera intressant. Jag är bara lite rädd för att vara för öppen om det. Jag har ju trots allt en psykiatrisk diagnos…
Y: (Nickar.) Det finns många sidangivelser för drömmar om romantik.
T: Jo, jag ville ange var jag haft drömmar om romantik och sex. Dels sedan det finns en del trevliga och intressanta. Sen är jag också väldigt less på att folk har för sig att jag inte skulle vara heterosexuell, så det var väl också ett skäl till att jag ville göra de sidangivelserna. Det finns också en innehållspunkt om två drömmar utifrån romantiska projiceringar. Den ena personen är Björk. Jag vill inte gå i detalj om det. Överhuvudtaget är det rakt igenom så mycket som bara är för personligt för att man vill dela det hur som helst. Så jag kommer inte lägga ut sådant, eller annat av det mera intressanta, på hemsidan. Fast jag tror man skulle få en annan bild av mig om jag gjorde det. Mycket är också rörande och fint.
Y: Toda raba, Torger! Tack för en intervju som kan ge läsare en liten insyn i detta väldigt speciella bokprojekt. Kol hakavod!
T: Jag måste bara lägga till något.
Allting letar sig ju in i drömmar. Drömmar är skoningslöst ärliga. Jag visste inte att boken kom bli så självbiografisk som den blev. Det är en självbiografi där man lär känna mig genom drömmar. Barndom, uppväxten och allt jag gått igenom, och min livssituation nu. Allt kommer in i drömmar och förklaringar till drömmar. Eller teckningarna.

Y: Toda Torger! Jag ser fram emot att läsa boken! Den verkar vara tov meod!
T: Bidiuk! - Ser du; jag kan några ord på hebreiska tack vare Shtisel!
Y: Eze yofi!Publicerat 13/1 2018, med tillåtelse från Yocheved Gesundheit.
Trailer för Familjen Shtisel.


Se fantasiberättelser på min WordPress-sida:

28/10 -18: Henrik Ibsen-biografen visar Trollfabriken i Dovre och en utanför-kroppen-romans: Joe & Adi

Hur jag fick jobbet som The Twirlies' designer. (Genom Yocheved.)

Out och This World Design gör The Twirlies' debutalbum, Spin it.

Föreläsning: The Power of Nonsense. Andarnas Hus 31/4.

Fake News talar med Torger om undermedveten porträttlikhet och engelska resereportage.


 
"Andarnas Hus" har inget med Isabel Allendes roman att göra, utan det var något som kom till mig i sömnen. Förklaringen finns i boken Som att wallraffa i det undermedvetna - jag bara lagt ut ett stycke. Innehållspunkten heter ”Andarnas hus” - En drömerfarenhet med teckningar som förklaring. Teckningen med Yocheved Gesundheit högre upp är den ena som påverkat. Bredvid en annan. Låtsasintervjun är faktiskt också en del av förklaringen, sedan den omedvetet gav teckningarna.
         


I Out of This World  finns sidangivelser för ansikten som undermedvetet fått porträttlikhet. Jag tror ansiktet över också är ett exempel på det. I ett avsnitt av Familjen Shtisel växlar karaktären Giti pengar, och han som är hennes första kund liknar teckningen. Samma kille var med i en dokumentär tv-serie som visade unga ultraortodoxa judar som dejtade.

 

 ©Torger Berstad & Yocheved Gesundheit | www.lanterna.nu