Några foton. Kort på mina kajvänner nedanför.


   
       Taget med självutlösare 1998.


  
Ransjön

   
 
Från vallgravarna i Fredrikstads gamla stadsdel. Då min mor och far var separerade två år bodde morsan, syrran och jag i den pittoreska fästningsbyn.


 Jag tog mycket naturfoton förr, då jag hade möjlighet att ta mig ut. De två över är från 2004. Det bredvid är kanske från kring 1990. Digitalfotot under tycker jag har lite impressionistiskt måleri över sig.
 

Bilderna över:
Jag filmade något nedanför. Spjuverlingen, som jag nu kallar den, hoppade in framför kameran två gånger. Se videon bilderna är tagna ur: Kajmatning på vinden

Kolla hur ledsen måsen ser ut. Fåglar visar känslor, som vi.
Under häckningen 2018 har det visat sig att i de tre paren jag nu  matar är Spjuverlingen, Hoppelingen och Enbenelingen alla hanar. - Kommer ensamma.


"Tänker du mata måsen också?!"                 Papperet som kajan i videon har skall ha varit till boet. Att torka näbben efter att ha ätit är, liksom att rengöra sig, en "jag-hör-hemma-här-signal". Det har hänt att någon kaja låtsats vara den som hör hemma här, genom att göra det.
De härmar också varandras beteende utifrån vad de märker att jag gillar och belönar. Därför kommer nu två som hoppar mot mig, som Hoppelingen (nedanför) först gjort, skickigt. Även om de inte fångar brödet. Det speciella med Spjuverlingen är att den tar brödet, lägger ner det, tar det igen och lägger ner det. Så flera gånger. Den vill inte bara ta det och fly, utan har heller förlorat det till andra. Som den visar att: "Jag kommer inte för brödet." Nu matar jag även en med ett ben. De är inte lätta se skillnad på, så "ett varumärke" kan behövas.


 
Sometimes a bird feels the Bern.
   

Portland(ia): "Put a Bird on it"
5/3 -17: Fann just en närbildsvideo
på sparven: Birdie Sanders
Kajan var speciell. Den insisterade på att hoppa mot mig och fånga brödbiten i luften.

Fåglar är underbara!
   

Se fågelvideon med Bernie Sanders.
Fann vad Naom Chomsky sagt om honom: "Bernie Sanders is an extremely interesting phenomenon. He's a decent, honest person. That's pretty unusual in the political system."
©Torger Berstad | www.lanterna.nu