Uppdateringar  
 
Hemsideinformation
 


Min nya bok med pennteckningar och drömmar, En krans andeblommor.

28/1:
Jag har lagt ut lite mera ur bokens innehåll.

Baksidestexten:


I denna bok finns huvudsakligen pennteckningar och drömmar från 2021 – 2022. Ur förordet:
När jag skriver ned en dröm ser jag vilka intryck som spelat in – jag skriver ned ”referenser”. På samma sätt finns undermedvetna ”referenser” till frihandsteckningarna.
Jag ser i efterhand vad ”mitt undermedvetna gjort” medan jag trott jag tecknat något slumpartat, eller bara tecknat former.Jippie! Vilken spännande bok jag kom med i!


Jag tror det här är boken jag känner mig mest nöjd med av alla jag gjort.352 decimaler av pi.

19/1 -23:
Inspirerad av Daniel Tammet (autistisk savant som läst upp 22 500 decimaler av pi) började jag i november att lära mig pi-decimaler, och har nu kommit  uppe i 352. (Jag trodde inte alls att jag skulle klara det så bra.)


Video: 352 decimaler av pi (i ritblocket)

  

Se min pi-sudokustege.En antytt pi glider inåt.


 
352 decimaler

En tanke om pi

Jag har gjort mig en tanke om pi (som jag inte vet om stämmer):
Om man kollar på en sida med 100 000 decimaler av pi finner man att det t.ex. finns 11111, eller de första fem siffrorna av pi, 31415. Om man kollar på sidan med en miljon decimaler finns 111111 - en mera - och även sex siffror av pi, 314159.
Då tycker jag att om man tar en etta med tusen noller bakom, och det är antalet decimaler av pi du har, så borde det finnas tusen av vad som helst efter varan. Och det samma om du tar en etta med en miljon nollor bakom som antalet decimaler. (Och pi är ju oändlig, så det kan man.) Nånstans skall det då t.ex. finnas en miljon decimaler som är lika med den första miljonen.
Jag personifierade pi tidigare här, och lät roten av två vara hans kompis. När de träffas kanske de ger sig av till dessa exotiska ställen på pi. Extra intressan kan det vara att bege sig dit där en miljon decimaler av pi är lika med den första miljonen decimaler av roten av två. (Eller vice versa.) Där har de mycket gemensamt att tala om.
Nånstans finns mitt och varmans personnummer en miljon gånger efter varan. Det vore kusligt att få se...31/1: Nog totalt ointressant om hur jag minns siffrorna

Innan jag kommit upp i över 300 har jag gjort en drös videor, med allt flera decimaler, som jag gjort privata efterhand. Även en inledande, då jag hade lärt 75 decimaler på tre dar. Som jag sa där har de riktiga minnesmästarna - ett program med den titeln har gått på svt - en teknik där de ser siffror som visuella saker, så att de "gör en film" av hela siffersekvensen.
Jag har ju ingen sådan teknik, utan minns siffrorna efterhand utifrån vad de bildar tillsammans, och dels även associationer till siffror.
Så efter 3,14 har jag bara lärt att 159 följer och sen 26. Sen är det bara att lägga till en femma så är det mitt födelsesår. Att 35 följer minns jag sen 65 + 35 blir hundra. Sen följer en succession: 89 och 79, sen en ny succession: 32 och 38.
Vissa segment är urlätta, som 812848111. Just där lade jag till flera decimaler igen. Efter följande 74 kommer 502 och 84 vilket var tacksamt sedan det tidigare finns 502 884. Efter 50284 följer något symetriskt, nämligen 10 27 01. 27 - tacksam siffra (9x3) - i mitten.
Ett stycke är 808 följt av 651 - födelsesåret igen, plus 1, följt av nåt symetriskt kring en åtta: 32 8 23, följt av 066, "djävulssiffran", följt av 47, som är landsnumret för att ringa Norge.
Jag har funnit att det är lättare minnas siffrorna med sådana knep. Jag hade svårt minnas sekvensen 8 196, som kommer efter 303. Det gick bara jag kommit på knepet att tänka att två treor kan sattas ihop till en åtta.
På det här sättet ger det ena det nästa. Massa segment att minnas följden på.

Jag klarade de 352 då jag testade i går, så jag kommer nog hålla det vid liv. Men vet inte om jag vill lägga till flera. Men det har varit intressant att finna ut att jag kunde detta. Jag var nöjd med att jag hade lärt mina VISA-siffror precis före jag tyckte jag kunde testa detta.

1/2: Mera totalt ointressant...
Jag kan ta en sekvens mot slutet som jag gillar. (Det går lättare att se på teckningen. Fjärde raden underifrån.) Efter 66 kommer ett snyggt segment: 48 21 33. (12x4, 7x3 och 11x3) För att minnas det tänker jag att det går rakt från det "oheliga", 66, till det "fyrdubbelt heliga". Efter 33 är det 93, följt av 6072. För att minnas det tänker jag att det är 60 mellan 33 och 93. Sen är det snygga att efter 6072 kommer 602 - bara sjuan plockat ur. Sen blir det riktigt tjusigt sedan det följs av 491, följt av 41, dvs. bara nian plockat ur - samma grej en gång till. Sen kommer en succession: 27 och 37.
Jag vet förresten inte om det hjälper mig att jag har synestesi. Det kanske gör det. Kanske siffrorna får lite mera karaktär än om man inte har synestesi?
Se liten sida om synestesi.                           


Storleken på teckningarna på hemsidan

Min mycket gamla bildskärm gick nyss sönder, så att jag nu har ny, så stor som de flesta skall ha. Alla mina pennteckningar visas större nu. Jag har ägnat tid på att få de så stora att de motsvarar hur man ser dem i blocket, men finner alltså nu att de visas fel - alla för stora. Jag har gjort (och gjort om) bilderna till En krans andeblommor mera rätt. Jag får se om jag även skall ta en del av det äldre framöver.                                                  Det senaste
på min mobilanpassade hemsida, outofthisworld.design:


"Böcker, teckningar och fri fantasi"En krans andeblommor
Pangea - Andarnas hus (Samma presentation som här.)
I ramen september, oktober och november - 20
I ramen juni, juli och augusti -20
I ramen februari, mars och april -20
I ramen november, december och januari -20


 
Länk på outofthisworld.design:

Varför jag skaffade denna andra hemsida
 


 
Hemsideinformation


Hemsidan är gjort med FrontPage från 2003, och jag använder f.n. Microsoft Expression Web 4 (i princip lika). Jag kan inte anpassa den för mobiler. (Har ingen smartphone själv.)
Hemsidan ser rätt ut i Google Chrome.
 


Adresserna
 lanterna-just.nu och lanterna.nu visar samma sida. Förklaring.Kontakt: torger.berstad (snabel-a) lanterna.nu
 
Pusselpyssel

En pusselbricka används ofta som symbol för autism. Jag hör till de som inte tycker det känns helt bra, men här har det hur som helst gett mig idén att rita en labyrintpusselbricka, som jag sedan bara byggde på med flera, och sist en ram runt. Sen var jag bara tvungen göra ett riktigt pussel av det. Jag har först klippt ut brickorna i Photoshop och skrivit ut det lite större. Sedan klippt ut pappersbitarna, klistrat på papp och klippt ut brickorna.