Uppdateringar  
 
Hemsideinformation
 23/8: Två månader efter att jag började sammanställa och skriva är jag nu klar med den kommande boken, och har kontaktat tryckeriet.
Det har gått bra - jag är nöjd med det hela - så hoppas jag det går bra med tryckningen också.
Boken får 114 sidor och innehåller ca 125 pennteckningar och många drömmar.
19/9:
Tyvärr blev trycket för dåligt, så jag passar på att korrigera lite och kontaktar sedan nästa tryckeri. (Men först behöver jag ett avbrott från det.)

Se flera senare teckningar: KonstJippie! Jag har min plats säkrad i boken!

                           Storleken på teckningarna

Min mycket gamla bildskärm gick nyss sönder, så att jag nu har ny, så stor som de flesta skall ha. Alla mina pennteckningar visas större nu. Jag har ägnat tid på att få de så stora att de motsvarar hur man ser dem i blocket, men finner alltså nu att de visas fel - alla för stora. Det blir mycket jobb att rätta det, men jag lär väl göra det framöver.
I Google Chrome ser det mera rätt ut om man har inställt Zoom på 90%
(För bästa Torger-upplevelse ställ in zoom på 90%!)

                                                  


Min förra bok med pennteckningar och drömmar:
Pangea - Andarnas hus


Början på förordet:

Detta är min tredje bok om det undermedvetna i teckningar och drömmar. Den första är Out of This World – Teckningar, drömmar, det undermedvetna. 2020 utgav jag först
Andeblomma, som innehåller teckningar utan förklaringar. Sedan kom Som att wallraffa i det undermedvetna, som också innehåller exempel på hur saker kopplas undermedvetet i mina teckningar och drömmar.Boken har 108 sidor. Den är inte till salu.


 

Jag ville få in konturen på Pangea på något sätt, så då blev det en sådan. Annars är allt frihandsteckningar.

.


 


 


 

Ur förordet till Som att wallraffa i det undermedvetna:

Mitt tecknande har över åren utvecklat sig att bli så intuitivt att saker kopplas undermedvetet på liknande satt som i drömmar.
När jag skriver ned en dröm ser jag vilka intryck som spelat in – jag skriver ned ”referenser”. På samma sätt finns undermedvetna ”referenser” till frihandsteckningarna. Jag ser i efterhand vad ”mitt undermedvetna gjort” medan jag trott jag tecknat något slumpartat, eller bara tecknat former.
 

Boken finns till salu som e-bok på Adlibris, Bokus, Bokon och Apple Books.
 

 

 

 


Det finns en teckning till med en fantasiberättelse på nästa sida i boken.
Ur den kommande boken: Schertzie-Murtsie, den fastanställda musan från Delft.

...Ett par dagar efter att jag hade gjort ansiktet över kom plötsligt i mitt huvud namnet Schertzie-Murtsie. Jag har skrivit det på samma sida. Kort efter har jag beslutat att Schertzie-Murtsie är henne.
Här är lite tillhörande fantasibroderier:
Schertzie-Murtsie är från Delft. Det hade gått ett program om Johannes Vermeer på tv, vilket väl är orsaken till det. Dessutom har jag varit på cykelsemester i Nederländerna i början av 90-talet, och jag gillade just Delft. Jag har beslutat att Schertzie-Murtsie bor på vinden i huset där en restaurang den gång fanns. (Jag tecknade där någon gång.)
Schertzie-Murtsie har fast anställning som musa på en konstskola. Jag föreställer mig att Vermeer målat henne in i existens. - Det ena barnet på målningen Den lilla gatan. Hon har först varit hans musa. Framåt i historien har hon inspirerat målningar som Joan Mirós Holländsk interiör I och II och Kees van Dongens Ärkeängelns tango. Vilken konstskola skulle inte anställa en musa med sådana meriter?
Ett stycke till ur boken: Att lyssna och lita inombords


Robert [Jäppinen] talade alltid om hur han ”lyssnade inombords” och ”litade inombords”. Jag tycker jag gör samma sak när jag ”känner efter” (så länge det behövs) vad som funkar och hur jag vill ha det. Jag vill att allt skall kännas rätt. Helt olika saker kan göra att det käns fel. Ibland käns något fel, och jag vet inte varför. Ofta ser man långt senare (ibland många år senare) varför något stämmer. Man upptäcker kanske en koppling mellan bilder på ett bokuppslag, som man inte varit medveten om. - Det är ens undermedvetna som ”gjort rätt”. 

Hemsideinformation

Jag har gjort hemsidan med FrontPage från 2003, och använder f.n. Microsoft Expression Web 4 - i princip lika -  och jag kan inte anpassa den för mobiler.
Jag har ingen smartphone själv.
Hemsidan ser rätt ut i Google Chrome.

Adresserna
 lanterna-just.nu och lanterna.nu visar samma sida. Förklaring.


©Torger Berstad | www.lanterna.nu | torger.berstad (snabel-a) lanterna.nu
 
Pusselpyssel

En pusselbricka används ofta som symbol för autism. Jag hör till de som inte tycker det känns helt bra, men här har det hur som helst gett mig idén att rita en labyrintpusselbricka, som jag sedan bara byggde på med flera, och sist en ram runt. Sen var jag bara tvungen göra ett riktigt pussel av det. Jag har först klippt ut brickorna i Photoshop och skrivit ut det lite större. Sedan klippt ut pappersbitarna, klistrat på papp och klippt ut brickorna.