Bilder från Fredrikstad
 Jag tecknade av huset bredvid då jag var sexton.
Staketet är det vita på kortet över. (Bjarne Aas-gate) Jag tecknade det sittande på trottoaren framför det högra huset, där några nunnor bodde. (Jag tror jag fick lite uppmuntran från en som kom in.)
Jag har en annan speciell historia från ett hus i andra ändan av gatan.
Nån gång då jag var mindre hade jag just sett stumfilmen där Harold Lloyd klättrar upp fasaden på ett höghus och hänger i en urskiva. Jag tyckte om att klättra och ville nu själv klättra på en fasad. Då jag kommit upp till första våningen på huset kom kvinnan som bodde där ut. Hon fattade att jag inte var någon inbrottstjuv.

 
Vyn av Glomma framför huset där jag växte upp. Jag fick en vän att ta ett kvällskort, som jag tecknat av.
I förgrunden är halvön Isegran, som delar älven, med ett kvarnhjul. Bakom är gamla stadsdelen, som är upplyst.
Morsan, syrran och jag bodde där då  jag var 12 - 14 år, då mina föräldrar var separerade.
Jag var sjutton då jag gjorde denna teckning. Då hade morsan och farsan just skilts, så att jag fick flytta med morsan till ett fult område. Jag ville ha minnet av det vackra området jag växte upp i.
Se vyn i Google pictures
.


 
Bredvid är huset jag växte upp i, från jag var 7 - 12 och 14 - 17. I vänsterkanten syns två grenar på ett poppelträd som det på översta teckningen. Jag klättrade mycket i träd och gillade att ta ett äpple och en bok och sätta mig i toppen.
Huset var för stort för en familj, och det blev väldigt illa för farsan efter skilsmässan. Han begick självmord 1996.
Ur Out of This World - Teckningar, drömmar, det undermedvetna:
Utvikning från min barndom, om bråken mellan morsan och farsan.
Ur Out of This World, på min WordPress-sida:
Dröm om farsan utifrån Krzysztof Kieslowskis Den Vita Filmen. 
Man kan vara rik och ändå ha elände.
Matteus 6:

Ögat är kroppens lykta. Om nu ditt öga är friskt, så får hela din kropp ljus. Men om ditt öga är fördärvat, då bliver hela din kropp höljd i mörker. Är det nu så, att ljuset, som du har i dig, är mörker, huru djupt bliver då icke mörkret!… 

Tandläkare är ett sådant yrke som är listat som olämpligt för någon med Aspergers syndrom. Farsan hade också det. (Finkänsligt handlag är bra, men han har inte hanterat det sociala.) Han hade världens sämsta självkänsla och försökte kompensera det med status.
Det finkänsliga handlaget har båda han och jag fått från farmor (som gjorde mycket handarbete). Det är bra för mig när jag nu gör små teckningar, vilket kan påminna om att sitta med handarbete.

      


 


En grusfotbollsplan framför huset. Detta kortet är taget från älvkanten, så när man vänder sig om finns vyn mot gamla stan som jag tecknat av.


 

 

 

  Torger Berstad | www.lanterna.nu