Filmer jag gillat de senaste åren. Uppdatering 8/11 -19.

Tråkigt nog har TCM lagts ner. Jag gillar många gamla svartvita amerikanska filmer.
Här är några filmer jag listat, flera från TCM.

Sett om Kieslowskis Trikoloren, som jag tycker är fantastisk. (Trailer) Av Fellini har de visat och Julietta och andarna (Trailer). Andra: 4 månader, 3 veckor och 2 dagar, Morvern Callar, Paranoid Park och Camino (Trailer). Tidigare har det gått en serie filmer med Betty Davis, som jag gillade alla av. Särskilt Under nya stjärnor. (Världens underbaraste slut. Trailer och klipp.) Blev förtjust i henne och fick en ny favoritskådespelerska. Andra äldre filmer jag gillar är The Shop Around the Corner (Trailer), En skön historia (Trailer) och Ryans dotter av David Lean (Trailer), som även gjort En resa till Indien med Judy Davis, som jag är förtjust i. (Trailer)
Om att vara heterosexuell, men inte "nog macho": Te och sympati. (Trailer)
Jag har skrivit av ett stycke jag identifierar mig med:
"What facts? There are no facts, except this boy is different. Doesn't conform to your ideas of what a man is. This whole thing is judgemented by prejudice, and I resent it. He's not like me, and therefore he's capable of all possible crimes. He's not "one of us" - a member of the tribe - so the tribe has to find a scapegoat to reaffirm your shaky position."
Deborah Kerr är också bra i Iguanans natt. (Jag har även blivit förtjust i henne.)
Jag gillar Woody Allens äldre filmer.
Annars har jag sett om Den gröna cykeln. En "feelgood", tycker jag. (Trailer) En annan: 10 items or less (Trailer)
Nyss sett Polanskis Frantic. (Såna filmer jag brukar undvika sen jag får svårt somna och lätt får mardrömmar.)
 
11/12 -17:
Sett om Woody Allens Hannah och hennes systrar, och för första gången Bananas. Apropå judisk humor (det är det väl?) är bröderna Coens A Serious Man en väldigt bra svart komedi. (En sorts nutida Jobs bok.)
Sett om 10 items or less fyra gånger. Trailer. Bästa feelgood.
Sett en tysk film som heter Zuckersand, som vann ett tittarpris. Från Östtyskland på 70-talet. Ett par saker hade resonans till min barndom.
Annars har jag sett Hitchcocks Sabotör och sett om Mannen som visste för mycket. (Judy Garland och James Stewart, som jag gillar.)
Sen har jag för första gång på all evighet sett en skräckfilm: Rösten från andra sidan, med Donald Sutherland. (Trailer)
SvT visade en förmiddag en Buster Keaton-film som hette Oss flickor emellan. Jag har gillat Buster Keaton redan i barndomen, men inte sett honom på all evighet. Han spelar en uppenbart autistisk professor, som tolkar bokstavligt, och inte alls hänger med på vad som händer runt honom. Ändå slutar det lyckligt med att han blir ihop med den bra tjejen. (Klipp. I en film från 30-talet kanske t.o.m. jag skulle kunna bli ihop med någon.)
Sedan det är Jul kan jag en gång till puffa för The Shop Around the Corner, som är en feelgood-Julfilm (Trailer), tillika förlagan till den mycket sämre Du har mail.
Här är några filmer jag nämnt på hemsidan förr:
En strimma solsken med Sidney Poitier (Trailer); Julie Delpys hejdlöst roliga Två dagar i Paris (Trailer); filmer av Michelangelo Antonioni (Blow Up (Trailer)och Zabriskie Point visades förr på TCM); Un giorno particulare; Dark Victory med Bette Davis (Trailer); Robert Altmans filmer, senast trevliga A Prairie Home Companion (Trailer); Min vän Harvey (Trailer) och Juno är också feelgood.
Filmer som gjort intryck på mig tidigare är t.ex. Andrej Tarkovskijs', särskilt Stalker (Trailer); autismrelevanta Välkommen Mr. Chance! med Peter Sellers (Trailer); autism- och traumarelevanta Ett otroligt stort äventyr (Trailer) och Bad Boy Bubby (Trailer); Fassbinders Veronika Voss längtan; Picnic at Hanging Rocks (Trailer). Jag gillade Johan Klings Darling och Puss (Trailer). Den bästa autismfilmen är Temple Grandin. (Trailer)
(Annars har jag förstås alla filmer Frank Zappa gjort.)
 
En filmuppdatering 29/5 -19:
För det första skall jag rätta till att jag inte innan nämnt den fransk-iransk-amerikanska filmen Circumstance.
Jag fick inspelat massa bra från filmkanalen Silver innan den försvann. Nu har nyligen min TIVO-box gått sönder, så jag har förlorat allt möjligt. Fast just innan hade jag köpt en box med Jim Jarmuschs första sex filmer. Hade inte tidigare sett hans första, Permanent Vacation. Jag gillar alla filmerna, och särskilt Stranger Than Paradise och Down By Law, med Tom Waits.
Dessutom hade jag nyss köpt en box med Bette Davis-filmer, sedan jag är ett stort fan av henne.
Då TIVO-boxen gick sönder var det självklart att köpa en Bette Davis-box till, där Under nya stjärnor (Now Voyager) finns med. Kan inte vara utan den filmen, som är relevant om man haft psykiska problem och/eller varit skilsmässobarn.
En del av filmerna jag inte hade sett var rätt omskakande. Alla är bra.
Teckningen bredvid
har blivit sådär märkligt dramatisk beroende på dessa filmer, som jag såg medan jag inte hade TV. Se en förklaring på denna teckningslänk.
Annars har jag sett om Den franske löjtnantens kvinna. Manus av Harold Pinter och med en av mina favoritskådespelare: Jeremy Irons.
Dessutom köpte jag en box med Hitchcock-filmer. Inte sett (om) alla än, men gillade Marnie, som är traumarelevant. Studie i brott (Vertigo) är en höjdarfilm på boxen. En mera rolig film är Arvet (Family Plot).

Omedvetet inspirerad av Jarmuschs Only Lovers Left Alive, som jag aldrig såg klart.

  

Dessutom har jag sett om två av Michelangelo Antonionis filmer: Den röda öknen och Passanger, med Jack Nicholson. Hans filmer - de fyra jag sett - är poetiska och filosofiska som ingen annan regissör jag vet om. (Andrej Tarkovskijs filmer och också väldigt så.)
De mest mänskliga filmerna jag vet om är Kieslowskis'. Har sett om Frihet - den blå filmen, Veronikas dubbelliv och En liten film om kärlek.


24/6 -19:

Jag har massa videoband med filmer jag spelat in kring 1998 - 2001, men aldrig tittat på. Jag letade efter en Frank Zappa-video och plockade lika gott ut några filmer. Jag har sett om Ett otroligt stort äventyr (Trailer) av Mike Newell, som gjort Fyra bröllop och en begravning. Det är en ok feelgoodfilm, men Ett otroligt stort äventyr är baserad på en roman och har djup.
Den kretsar kring en teater och uppsättningen av Peter Pan. Teaterregissören talar i en scen om att det inte finns någon symbolik i Peter Pan, och (om jag minns rätt) avvisar då att författaren JM Barrie skall ha känt sig avvisad av sin mor då hans storebror dog, och att det inverkat. Hur som helst finns en parallell till den 16-åriga tjejen i huvudrollen, som lämnats av sin mor som spädbarn och därtill traumatiserats av andra världskriget. Hon anställs på teatern, men har svårt att passa in socialt.
Jag tror det var 1998 jag såg filmen först. Med Aspergers syndrom har man ju väldigt svårt för det sociala, och jag har dessutom en lite traumatiserad barndom, så det är en film som berör mig starkt. (Filmtiteln kommer från en scen i Peter Pan där han tror att han skall dö och tänker att det skall bli ett otroligt stort äventyr.)

Annars kom en DVD med Michael Moores Fahrenheit 11/9 fram, som jag skall ha köpt 2004 med tanke på Robert, som kommenterade allt politiskt kring den tiden på hemsidan jag hjälpte honom att göra. Fast ingen av oss såg den, utan jag kollade den nu. Kuslig insyn i mycket.
När jag ändå är inne på dokumentärer kan jag nämna Simon Lereng Wilmonts väldigt bra krigsdokumentär Olegs barndom. Det är så nära jag nånsin sett hur det är att leva i ett krig. Från Ukraina.
Har sett ett par bra dokumentärer från Iran, som serien Iran inifrån. (Det verkar vara en överrepresentation av holländare bland bra dokumentärfilmare. Denna är av Thomas Erdbrink. Se på Kunskapskanalen.)

Annars har jag sett om Hal Hartleys film Trust, som är destabiliserande (för mig), men bra.


8/11 -19:

Jag fann animationen för ett tag sedan förde att musiken är gjort av Tom Waits och Kathleen Brennan.

 
 
Annars har jag nyligen köpt två konsertvideor:
Neil Youngs Rust Never Sleeps och Siouxsie and the Banchees Nocturne.


P.S. Två bra dokumentärer som gått på Kunskapskanalen:
Ovan Babylon (Väldigt rörande.) och Gaza - vi vill bara leva! (Välgjort och klaustrofobisk.) 

Ett par videolänkar:

Flight of the Conchords - A Texan Odyssey (Med hits som Business Time.)

Daynid Inch
Väldigt speciell iransk, romantisk "pjäs".
(Jag fick stoppa videon för nästan varje mening för att hänga med. Fann den via ljudspåret på slutet.)
 


Torger Berstad | www.lanterna.nu